Irak ve Suriye Türkmenlerine destek

Onların derdi aynı zamanda bizim derdimiz.

Google Haberlere Abone ol
Irak ve Suriye Türkmenlerine destek
Sonhaberler / Haber Merkezi

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Eşbaşkanı Sabir Rüstemhanlı, Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin durumuna kayıtsız kalamayacaklarını, onların dertlerini kendi dertleri olarak gördüklerini söyledi.

Azerbaycanlı sivil toplum kuruluşları temsilcileri, "Ortadoğu'daki Durum: Türkmen Faciası" konulu toplantıda Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin durumunu konuştu.

DAK Eşbaşkanı ve Vatandaş Dayanışması Partisi Genel Başkanı Rüstemhanlı, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden, Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin durumundan tedirgin olduklarını belirtti.

Kutuplarda üç balinanın buzullar arasında kaldığında tüm dünyanın ayağa kalktığın, soydaşları olan Türkmenlerin ölümle yüz yüze kalmasına rağmen kimsenin sesini çıkartmadığını söyleyen Rüstemhanlı, "Dünya bu konuda kör ve sağır" dedi.

Irak'ta Arap ve Kürtlerin silahlandırıldığını, Türkmenlerin ise silahsız kaldığını ifade eden Rüstemhanlı, Türkmen kenti Musul'u kurtarmak isteyen Türkmenlere Bağdat yönetimi tarafından silah verilmediğini kaydetti.

Rüstemhanlı, konuşması şöyle sürdürdü

"Çünkü Türkmenlerin yok olmasını istiyorlar. Türkmenler arasında mezhep kavgası çıkarmak istiyorlar. Irak'ta Şii devleti kurmak istiyorlar, İran da onlara yardım ediyor. Düne kadar birbiriyle düşman olan İran ve ABD'nin burada çıkarları örtüşüyor. Şii Irak, Sünni Irak ve Kürtler diyorlar fakat Türkmenlerin adını anan yok. Türkmenlerin varlığı tehlike altında. Aynı şey Suriye'de de tekrar oluyor. Irak ve Suriye'nin her birinde yaklaşık 3'er milyon Türkmen yaşıyor. Irak Türkmenleri kendilerini Azerbaycan Türklerinin bir parçası olarak görüyor. Türkmenlerin faciasına kayıtsız kalamayız. Onların derdi aynı zamanda bizim derdimiz. Azerbaycan aydınları, fikir adamları bu milletin faciasına yanmalı ve kendi sözünü söylemelidir."

"Musul ve Kerkük Türkiye'nin hakkı"

Türk İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Telman Nusretoğlu ise konuşmasında Musul ve Kerkük'ün Türkiye sınırları içerisine alınmasını önerdi.

Oradaki tüm etnik grupların ancak Türkiye'nin yönetimi altında mutlu ve huzurlu bir yaşam sürebileceğini belirten Nusretoğlu, "Bölgedeki Araplar ve Kürtler de Türkiye'ye sempati duyuyor.
Türkiye bölgedeki emperyal oyunlara karşı duruyor. Tüm halkların çıkarını savunuyor." dedi.
Asırlardır devam eden emperyal dayatmaların yalnız Türkiye tarafından durdurulabileceğini ifade eden Nusretoğlu, "Ortadoğu'nun tarihi hafızası Türkiye'de bulunmaktadır. Osmanlı Ortadoğu'yu 500 yıl adaletle yönetti, bütün kültürel ve dini yapıları korudu, hiçbir etnik grupa ayrımcılık yapmadı." ifadelerini kullandı.

Azeri Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı da Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulması halinde Türkiye'nin Musul ve Kerkük'te hak sahibi olacağını belirtti.

Türkmenlere Türkiye kadar sahip çıkan başka bir ülke olmadığını hatırlatan Rüstemhanlı,
"Türkmenlerin ayakta kalmasını sağlayan ülke Türkiye. Fakat Kerkük Türkmenleri Azerbaycan'dan da yardım istiyor. Devleti kenara bırakalım en azından sivil toplum kuruluşları Türkmenlerin yanında olmalıdır. Suriye'de Bayırbucak Türkmenleri katledildiğinde Azerbaycan'da çok az adamdan tepki geldi. Biz hem Bayırbucak Türkmenlerini hem de Kerkük ve Musul Türkmenlerini yalnız bırakmamalıyız." şeklinde konuştu.
 

Yorumlar