Irak Başbakanı İbadi:

"Tüm yolsuzluk yapanları açığa çıkaramam ancak yolsuzluklarla mücadelemizi titiz ve şeffaf adımlarla sürdürüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Irak Başbakanı İbadi:
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkede yapılan yolsuzluklarla mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, "Tüm yolsuzluk yapanları açığa çıkaramam ancak yolsuzluklarla mücadelemizi titiz ve şeffaf adımlarla sürdürüyoruz." dedi.

İbadi, başkent Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda yaptığı basın toplantısında, Bağdat'ın Karrada semtinde dün gece yarısı meydana gelen saldırıyla ilgili güvenlik zafiyeti yaşandığını ve bunun istihbarat birimleri tarafından araştırıldığını dile getirerek, "Teröristler, Irak halkının iradesini zayıflatmak istiyor. Bu tür saldırlar bekleniyordu. Çok sayıda uyuyan hücreler söz konusu." diye konuştu.

Başkent ve diğer kentlerde kontrol noktalarına konulan patlayıcı madde keşfetme cihazlarının, "patlayıcı maddeleri keşfetme cihazı olmadığını" kaydeden İbadi, Bağdat'taki güvenlik planını yeniden gözden geçirdiklerini anlattı.

Ülkede uzun yıllardan beri yapılan yolsuzluklarla mücadele etmeye devam ettiklerini söyleyen İbadi, "Tüm yolsuzluk yapanları açığa çıkaramam ancak yolsuzluklarla mücadelemizi titiz ve şeffaf adımlarla sürdürüyoruz. 2003 sonrası hükümetlerin hiçbiri yolsuzluklarla mücadele etmedi." ifadelerini kullandı.

"Siyasi istikrarının sağlanmasını bekliyorum"

İbadi, boşalan Savunma ve İçişleri bakanlıklarına yenilerinin atanması sorusuna, "Kabine revizyonu üzerindeki çalışmalarım sürüyor. Bakanların atanması konusunda siyasi partilerden adaylarıyla ilgili önerileri alıyorum ancak bu konuda siyasi hizipçilik değil, ulusal dengeyi uygulayacağım. Bakan isimlerini meclise sunmam için ülkede siyasi istikrarının sağlanmasını bekliyorum." yanıtını verdi.

Meclis tarafından bakanlara yönelik gensoru verilmesinin anayasal hak olduğunu belirten İbadi, "Ancak bakanlarla ilgili güven oylamasının gizli oturumda yapılmasına anlam veremiyorum. Bunlar açık oturumda yapılmalı. Bakanlarla ilgili gensoruların nedeni siyasi olmamalı."
değerlendirmesinde bulundu.

Musul operasyonu

Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili planın devam ettiğine, operasyon sırasında Musul halkından oluşan yerli güçlerden istifade edileceğine dikkati çeken İbadi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de ordu güçleriyle birlikte kenti kurtarma operasyonuna katılacağını aktardı.

Dışişleri Bakanlığının Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi Samir es-Sebhan'ın değiştirilmesiyle ilgili talebine de değinen İbadi, şunları söyledi:

"Büyükelçinin bazı açıklamaları Irak'ın egemenliğine müdahale şeklindeydi. 13 yıl boyunca Irak'taki tüm hükümetler, Suudi Arabistan'ın Bağdat'ta Büyükelçilik açmasını istedi. Aramızda siyasi ihtilaflar olsa da diplomatik misyonun devam etmesinden yanayım. Ancak Büyükelçi Sebhan, Irak'ın içişleri ve renkleri arasındaki ilişkilere karıştı. Bu da kabul edilir bir durum değil."

Irak Başbakanı İbadi, ülkede ulusal ve toplumsal uzlaşının gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaparak, "DAEŞ, aile ve aşiretler arasında fitne yarattı. DAEŞ, aynı zamanda mezhepler arasında da kin ve nefret yarattı." dedi.

Yorumlar