İnkar tasarısının mimarı AİHM'ye ateş püskürdü

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre aleyhine yaptığı başvuruyu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmenin de ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetmesi, Fransız milletvekili Val.

Google Haberlere Abone ol
İnkar tasarısının mimarı AİHM'ye ateş püskürdü

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre aleyhine yaptığı başvuruyu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmenin de ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetmesi, Fransız milletvekili Valerie Boyer'i kızdırdı.

2011 yılı Aralık ayında Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin cezalandırılması ile ilgili yasa tasarının mimarı olan Boyer, AİHM'nin "Ermeni soykırımının inkarına müsamaha göstermesinin kendisini hayretler içerisinde bıraktığını" söyledi. Marsilya milletvekili, İsviçre ile ilgili bir davayı sonuca bağlayan AİHM'nin kararının Avrupa düzeyinde ve Fransa'da maniple edilebileceğini iddia etti. Kararın açıklandığı günün soykırım iddiaları için üzücü bir tarih olduğunu belirten Boyer, AİHM'nin ifade özgürlüğü için inkarcılık yolunu açtığını kaydetti.

Fransız milletvekili, AİHM'nin Doğu Perinçek'in sözlerinin nefret ve şiddete tahrik yönünde değerlendirilemeyeceği vurgusunu da şoke edici olarak nitelendirdi. Boyer, bu tespitin soykırım iddialarını inkar edenlerin savunduğu düşünce ile aynı olduğunu ifade etti. Valerie Boyer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yüz binlerce Ermeni'nin her gün yaşadıklarından habersiz olduğunu iddia ederek, Fransa meclisine sunduğu tasarı nedeniyle 'inkarcıların' ifade özgürlüğü kisvesi altında kendisini tehdit ettiğini, internet sitesinin hack'lendiğini ve polis korumasında yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da 24 Nisan 2012'de verdiği sözde durmadığını iddia eden Boyer, Hollande'ın Ocak ayında Türkiye'yi ziyaret etmeye hazırlandığını da hatırlattı.

Valerie Boyer 2011 yılında hazırladığı yasa tasarısında, Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmalarını istemişti. CİHAN

Yorumlar