İngiltere’de yaşayan vatandaşlar sandık başında

Yurtdışı cumhurbaşkanı seçimleri bugün İngiltere’de de başladı. Hafta sonu boyunca devam edecek seçimlerin birinci turu Londra Kensington Olympia Sergi Salonu’nda gerçekleşiyor.Yurtdışında yaşayan vatandaşlara bulundukları ülkelerde...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere’de yaşayan vatandaşlar sandık başında

Yurtdışı cumhurbaşkanı seçimleri bugün İngiltere’de de başladı. Hafta sonu boyunca devam edecek seçimlerin birinci turu Londra Kensington Olympia Sergi Salonu’nda gerçekleşiyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlara bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanma hakkı tanınan seçim sakin geçiyor. İngiltere’deki seçimlerin sadece başkent Londra’da yapılıyor olması, beklenen ilginin az olmasına sebep oldu.

Türkiye Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, bugün başlayan seçimleri yerinde kontrol ederek, “Kişisel olarak mutluluk duydum bundan. Hem kendi adıma hem buradaki bütün vatandaşlarımız adına. Daha önce de bu hak vardı ama sınır kapılarına kadar gitmemiz gerekiyordu. Türkiye’ye gitmemiz gerekiyordu. Bu büyük bir imkân. Bu ilk tecrübe. Bundan sonra çok daha fazla katılımla bu hakka sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar ise yurtdışında düzenlenen seçimleri, devletin yurtdışında yaşayan vatandaşlara olan güveninin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Londra dışından gelen bir vatandaş ise böyle bir imkânın sunulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin geleceğini düşünmek gerektiğini ve oy kullanmanın bütün vatandaşların sorumluluğu olduğunu belirtti.

Uzun yıllardır Londra’da yaşanan ve randevu sisteminden haberi olmayan Hasan Yalçın isimli bir vatandaş ise oy vermek için gittiği sandıktan eli boş döndü. Yalçın, “Yurtdışı seçimleri ile alakalı olarak yerimiz belli olsun. Herkesin bir oy kullanma hakkı var. Herkesin bir yeri var. Yarın oy kullanacağız.” diye konuştu.

10 senedir Londra’da yaşayan İrem Akay ise cumhurbaşkanı seçimlerine, İngiltere’nin Oyları Platformu’ndan gönüllü müşahit olarak katıldığını söyledi. Akay, seçimlerin adil bir şekilde yapılması için bütün seçim boyunca elinden geleni yapacağını belirtti.

PARTİ TEMSİLCİLERİ RANDEVU SİSTEMİNE TEPKİLİ

Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi temsilcileri de seçim boyunca Londra Olympia Sergi Salonu’nda sandık başındaydı.

Temsilciler, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) düzenlediği randevu sisteminin bu seçimlerde büyük problem olacağını düşünüyor. CHP İngiltere Temsilcisi Baki Düzgün tepkisini, “Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararı şahsen ben protesto ediyorum. Çünkü vatandaşa bir zorluk şeklidir. Hatta engelli bir aileyle karşılaştım. Birisinin randevusu bugün; birisinin de yarındı. Bu vatandaşın iki gün bununla uğraşması bir emek harcamasıdır. Keşke bu durumlar olmasaydı.” sözleriyle ifade etti.

Ak Parti İngiltere Temsilcisi Taner Koçak, diğer parti temsilcileriyle hemfikir olduğunu, bu sistemin vatandaşların kendi vatandaşlık görevlerini engellemeye dönük bir sabote gibi anlaşıldığını söyledi. Bir dahaki seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun randevu sistemini kaldırmasını temenni ettiğini belirtti.

MHP İngiltere Temsilcisi Mehmet Akyüz ise randevu sistemine itiraz ettiğini, onun dışında her şeyin yolunda gittiğini, böyle bir fırsatın yurtdışında yaşayan vatandaşlara da tanınmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

CİHAN

Yorumlar