İngiltere’de vekillere uzanan pedofili skandalı soruşturulacak

İngiltere'de çocuk koruma kurumunda çalışmış eski bir müdür aralarında eski milletvekilleri ve bakanların da bulunduğu en az 20 önde gelen kişi hakkında çocuk istismarı delili bulunduğunu söyledi.İngiltere hükümeti 1980'li yıllarda...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere’de vekillere uzanan pedofili skandalı soruşturulacak

İngiltere'de çocuk koruma kurumunda çalışmış eski bir müdür aralarında eski milletvekilleri ve bakanların da bulunduğu en az 20 önde gelen kişi hakkında çocuk istismarı delili bulunduğunu söyledi.

İngiltere hükümeti 1980'li yıllarda İçişleri Bakanlığı'na iletilen ancak bakanlık tarafından "hasıraltı edildiği" iddia edilen çocuk istismarı suçlamalarını soruşturma kararı aldı. BBC'ye konuşan Peter McKelvie isimli görevli, "20'den fazla kişiden ve bunu bilen ancak bir şeyler yapabilecek konumda iken hiçbir şey yapmayan çok daha fazla sayıda insandan bahsediyoruz." dedi.

McKelvie'nin iddiaları daha önce 2012 senesinde bir polis soruşturmasının başlatılmasına neden olmuştu. McKelvie "güçlü bir elit" pedofil grubunun "en kötü (istismar) biçimini" gerçekleştirdiğini söyledi. McKelvie'ye göre pedofil ağı Lordlar Kamarası'na ve Avam Kamarası'na kadar uzanıyor.

McKelvie çocukları istismar ettiği iddia edilen kişilerden bazılarının şu anda ölmüş olduğunu söyledi.

ET PARÇASI GİBİ ATILDILAR

McKelvie istismara uğramış çocuklarla konuştuğunu ve "neredeyse tamamı erkeklerden oluşan" bu çocukların "bir et parçası gibi" oradan oraya atıldığını söyledi.

Eski görevliye göre çocuklar aralarında tecavüzün de bulunduğu "en kötü istismar biçimine" maruz kaldılar.

McKelvie, Peter Righton isimli bir pedofilin yargılanmasında yer almıştı. Righten Ulusal Çocuk Bürosu'nun eski danışmanlarındandı ve pedofillerin hakları olduğunu savunan aktivist grup Paedophile Information Exchange'in kurucularındandı. Righton daha sonra çocuk pornografisi ithal etmekten suçlu bulunmuştu.

Righton dosyasındaki evraklara erişimi olan McKelvie elde edilen delillerin Righton'da çok daha ötesine geçtiğini söylüyor.

SORUŞTURMA BBC’Yİ DE KAPSIYOR

Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda hükümetin planlarını açıklayan İçişleri Bakanı Theresa May, soruşturmayı Çocuklara Zalimliği Önleme Vakfı'nın (NSPCC) yürüteceğini söylemişti.

Bağımsız uzmanlar tarafından oluşturulan bir komite tarafından kamuoyuna açık yürütülecek soruşturma geniş kapsamlı olacak, sonuçları ise önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerden sonra açıklanacak.

Eski İçişleri Bakanı Leon Brittan'ın, muhafazakar milletvekili Geoffrey Dickens'dan aldığı çocuk istismarı iddialarına yönelik dosyayı "hasıraltı ettiği" ve kapsamlı bir soruşturma başlatmadığı iddia ediliyor.

Brittan ise "Benim bu dosyanın üzerine gitmediğim söyleniyor. Bu tamamen asılsız ve herhangi bir dayanağı olmayan bir suçlama" diyor. Eski bakan, soruşturmayı bağımsız bir heyetin yürütecek olmasından da memnun.

BBC'nin siyaset editörü Nick Robinson, soruşturmanın Ulusal Sağlık Hizmeti'ni (NHS) ve BBC'yi de kapsayacağını aktardı.

SKANDAL MANŞETLERDE

Times gazetesi İngiliz hükümetinin çocuk istismarını araştırma kararını manşetten verdi. Soruşturma kararının detaylarına yer veren gazete, 2010 yılından Avam Kamarası'na seçilen Liberal Demokrat Milletvekili Tessa Munt'un da çocukken istismara uğramış olmasına dikkat çekerek vekilin anlattıklarını sayfalarına taşıdı.

Çocukken yaşadığı istismarı ancak 30'larına geldiğinde kendisi ilk çocuğuna hamile kaldığında anlatabildiğini söyleyen Munt, yaşadıklarını mecliste çocuk istismarına maruz kalanların adalet arayışı için çalışarak kullanmış.

Guardian gazetesinin manşetinde de çocuk istismarı soruşturması var. Yetkililerin İngiltere'nin yüksek bazı kurumlarında meydana geldiği iddia edilen çocuk istismarı iddialarına karşı ulusal düzeyde bir vicdan muhasebesi soruşturması başlatıldığını yazan gazete, 1979 tarihli bir rapora da atıfta bulundu.

İçişleri bakanlığı danışmanlarınca hazırlanan raporda gençlerin cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşının 16'dan 14'e çekilmesi ve yaşları 12 kadar küçük olan kız çocukları ile "rızaya dayalı" cinsel ilişkide bulunulmasında verilecek cezalarda ciddi bir düşüş öneriliyordu. CİHAN

Yorumlar