İngiltere'de imamlar çağrıda bulundu: Irak'taki mezhep çatışmasına yem olmayın

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) için savaşmaya giden İngilizlerin yayınladığı propaganda videolarının artması üzerine, İngiltere’deki Müslüman kanaat önderleri ortak bir mektup kaleme alarak bölgeye gidilmemesi çağrısı yaptı. İngiltere’nin...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de imamlar çağrıda bulundu: Irak'taki mezhep çatışmasına yem olmayın

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) için savaşmaya giden İngilizlerin yayınladığı propaganda videolarının artması üzerine, İngiltere’deki Müslüman kanaat önderleri ortak bir mektup kaleme alarak bölgeye gidilmemesi çağrısı yaptı. İngiltere’nin önde gelen yüz imamının imzasının yer aldığı mektupta, Irak ve Suriye’de gittikçe tırmanan mezhep çatışmalarına “yem olunmaması” uyarısında bulunuldu.

Mektupta, “Suriye ve Irak’taki kriz daha da derinleşirken, mektubun altına imza atan bizler ortak bir ses olarak, İngiltere’de yaşayan Müslüman toplulukları mezhep çatışmalarının hiç bir çeşidine yem olmamaları konusunda uyarmak istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Rahmet ayı olan Ramazan’ın Müslümanlara birliğin ve sabrın değerini öğrettiğine dikkat çekilen mektubun devamında, “Suriye ve Irak krizinden mağdur olanları desteklemek amacıyla girdiğiniz bu cömert ve yorulmak bilmeyen çabalarınızı devam ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak bunu İngiltere’den güvenli ve sorumluluk sahibi bir şekilde yapın.” denildi.

Mektubun organize edilmesinde önemli rol oynayan Leeds Mekke Camii imamı Mohammed Asım, “Biz burada, İngiltere’de, tüm Sünniler ve Şiiler İslam'da kardeşiz; aynı zamanda İngiltere’de de kardeşiz. Irak ve Suriye’deki çatışmalar, ne kadar tatsız bir kavga olursa olsun bizi hiçbir zaman etkilemeyecek.” diye konuştu.

"IŞİD BAYRAĞINI BUCKINGHAM SARAYINDA YÜKSELTMEK İÇİN DÖNERİM"

Öte yandan, IŞİD için savaştığını söyleyen Birleşik Krallık vatandaşı gençlerin propaganda görüntüleri her gün medyada yer alıyor. Son olarak BBC, kendisini Ebu Osama diye tanıtan ve halifeliğin tüm İslam dünyasına yayılması için savaştığını iddia eden Kuzey İngiltereli bir IŞİD üyesiyle röportaj yayınladı.

Röportajda genç adam ülkesine geri dönmeyeceğini ve Suriye’de savaşmaya devam edeceğini anlatıyor. Ebu Osama, “İngiltere’ye geri dönme gibi bir niyetim yok, çünkü buraya halifeliği yeniden canlandırmak için geldim. Geride bıraktıklarıma dönmek istemiyorum. İngiltere’de saf kötülük dışında hiçbir şey yok.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’ye ancak halifeliğin bu ülkeyi fethetmesi amacıyla geldiği zaman dönebileceğini söyleyen Osama, “Ve gelirsem İslam'ın siyah bayrağını Downing Caddesi üzerinde, Buckingham Sarayı üzerinde, Tower Köprüsü ve Big Ben üzerinde yükseltmek için gelirim.” diye konuştu.

Suriye'ye gitme kararına başta ailesi tarafından karşı çıkıldığını anlatan Osama, “İlk başta kabullenmeleri zor oldu, çünkü hiçbir anne evladını kaybetmek istemez. Ama onlara resimleri gönderdim ve durumu anlattım. Şimdi iyi bir amaç peşinde gittiğimi anlıyorlar.” diyerek ailesini ikna ettiğini anlattı.

Osama sözlerini şöyle sürdürdü: “Biraz korktular ama onlara ahirette buluşacağımızı anlattım. Bu yalnızca geçici bir ayrılık. Onlar da ‘senin ne yaptığını şimdi anlıyoruz’ dediler. Annem ‘Seni Allah’a teslim ettim, bundan sonra seni bu dünyada görmek istemiyorum’ dedi.”

Suriye’de savaşa gidip ve ülkesine dönme niyeti olmayan tek kişi Ebu Osama değil. Aseel Müthana adında İngiliz bir genç de daha önceden BBC’ye benzer açıklamalar yapmıştı. Kardeşi de sonradan başka iki İngiliz gençle birlikte İŞİD’in propaganda videosunda görüntülenmişti. CİHAN

Yorumlar