İngiltere, Suriyeli 100 bin ılımlı muhalifi silahlandırmayı planlamış

İngiltere’nin Suriye rejimine karşı savaşan 100 bin muhalifi eğiterek silahlandırmayı planladığı öğrenildi. İki yıl önce gündeme getirilen gizli plana göre, Suriyeli “ılımlı muhalifler” Ürdün ve Türkiye’deki kamplarda eğitim...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere, Suriyeli 100 bin ılımlı muhalifi silahlandırmayı planlamış

İngiltere’nin Suriye rejimine karşı savaşan 100 bin muhalifi eğiterek silahlandırmayı planladığı öğrenildi. İki yıl önce gündeme getirilen gizli plana göre, Suriyeli “ılımlı muhalifler” Ürdün ve Türkiye’deki kamplarda eğitim görüp silahlandırılarak Suriye’ye gönderilecekti.

BBC’nin “Newsnight” programında ilk defa kamuoyuna açıklanan gizli planın, dönemin Genelkurmay Başkanı General David Richards tarafından teklif edildiği kaydedildi. Ancak bu teklifin, Başbakan David Cameron, Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD’li yetkililer tarafından “çok riskli” bulunduğu için uygulamaya konulmadığı belirtildi.

BBC’de yer alan habere göre, şimdi emekli olan General Richards, Suriye’deki savaşı bitirmenin tek yolunun, “Beşşar Esed’i savaşarak devirmek veya Esed’in kazanmasına izin vermek” olduğuna inanıyordu.

General Richards’ın gizli önerisinde, İngiliz askerlerin sahaya inmeyeceği garantisi verilirken, ılımlı muhaliflerin eğitilip silahlandırılması konusunda uluslararası kamuoyunun destek vereceğine dikkat çekiliyordu.

Plana göre, muhalif güçler hazır olduğunda Körfez ve Batı’dan gelen savaş uçakları desteğinde Şam’a doğru harekete geçilecekti. Bir yıl sürmesi düşünülen askeri harekat, alternatif bir Suriye hükümeti kurulması için de zaman kazandıracaktı. İngiliz ve Amerikalı yetkililerce değerlendirilen planın, “çok riskli” bulunarak uygulamaya konulmadığı belirtildi.

İngiltere, Suriye'deki kimyasal silah kullanılması sonucu tekrar askeri müdahaleyi gündemine almış, ancak mecliste yapılan oylamada "askeri müdahale yapılmaması" yönünde karar çıkması üzerine bu kararından vazgeçmişti.

CİHAN

Yorumlar