İngiltere ile ABD arasında 'istihbarat' krizi

İngiltere hükümeti ve polis, Manchester saldırısının ardından olay yerinde çekilmiş fotoğrafları paylaşan ABD medyasına tepki gösterdi. Polis, fotoğrafların yayınlanmasının soruşturmayı baltaladığını ve görgü tanıklarının güveninin sarsıldığını belirtti. Fotoğrafların New York Times gazetesinde yayınlanmasının ardından İngiliz yetkililer duruma tepki gösterdi. Manchester Belediye Başkanı Andy Burham, olayla ilgili tepkilerini ABD büyükelçisine ilettiklerini belirtti. New York Times gazetesi ise fotoğrafları, İngiliz yetkililerden aldıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere ile ABD arasında 'istihbarat' krizi

İngiltere'nin Manchester kentinde düzenlenen terör saldırısıyla ilgili ayrıntıların ve fotoğrafların ABD medyasına sızdırılması üzerine İngiliz polisi ABD'li yetkililerle bilgi paylaşımını durdurdu.

Saldırıyla ilgili ayrıntıların ve bazı fotoğrafların ABD medyasında çıkması, iki ülkenin polis teşkilatları arasında krize yol açtı.

Son olarak New York Times gazetesinde, saldırıda kullanılan bombaya ait parçaların ve bombanın taşındığı çantanın fotoğraflarının yayınlanmasının, İngiliz polisini "öfkelendirdiği", Manchester soruşturmasını yürüten yetkililerin Amerikalı meslektaşlarıyla bilgi paylaşmaya son verdiği belirtildi.

ABD basını, önceki gün de İngiliz yetkililerin gizli tutmaya çalıştığı saldırganın kimliğini yayınlamıştı.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd saldırganın kimliğinin ABD basınına sızdırılmasından "rahatsız" olduğunu dile getirerek, Washington yönetimine "bunun bir daha yaşanmaması" uyarısında bulunmuştu.

Başbakan Theresa May'in Brüksel'deki NATO zirvesinde bir araya geleceği ABD Başkanı Donald Trump'a bu konudaki endişelerini ileteceği belirtiliyor.

İngiliz polisinin sızıntının kaynağının ABD yönetiminden ziyade ABD güvenlik ve istihbarat güçleri olduğunu düşündüğü ifade ediliyor.

BBC’ye konuşan, adı açıklanmayan İngiliz bir yetkili, bombanın fotoğraflarının ABD basınına sızdırılması karşısında İngiliz hükümetinin tepkisini "şaşkınlık" olarak nitelendirdi.

İngiltere Ulusal Polis Şefleri Konseyi de ABD basınına bilgi sızdırılmasının, "önemli bir terörle mücadele operasyonunu sekteye uğratabileceği" uyarısında bulundu.

Saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten bölge polis teşkilatının bağlı olduğu Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham da sızıntıyla ilgili kaygılarını ABD'nin Londra Büyükelçisine ilettiğini söyledi.

Manchester Arena konser salonunda pazartesi gecesi pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin konserinin sonunda düzenlenen bombalı saldırıda aralarında çocukların bulunduğu 22 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Polis, saldırgan Salman Abedi'nin de patlama sırasında öldüğünü bildirmişti.

Yorumlar