İngiltere de aşırı sağa kaydı

AP seçimlerinin yapıldığı İngiltere’de de sandıktan aşırı sağ çıktı. UKIP iktidardaki partileri geride bırakarak oyların yüzde 28’ini aldı. UKIP lideri Farage, sonuçlar için “son yüzyılın en sıradışı seçim sonuçları”...

Google Haberlere Abone ol
İngiltere de aşırı sağa kaydı

AP seçimlerinin yapıldığı İngiltere’de de sandıktan aşırı sağ çıktı. UKIP iktidardaki partileri geride bırakarak oyların yüzde 28’ini aldı. UKIP lideri Farage, sonuçlar için “son yüzyılın en sıradışı seçim sonuçları” yorumunu yaptı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merakla izlenen İngiltere’de de sonuçlar aşırı sağdan yana oldu. İngiliz ırkçıların oylarında büyük bir patlama yaşandı.

Nigel Farage liderliğindeki Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) açıklanan ilk sonuçlara göre sandıktan birinci olarak çıktı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin aktardığı sonuçlara göre UKIP, oyların yüzde 28’ini aldı ve böylelikle İngiltere’nin AP’deki 73 sandalyesinden 24’ü aşırı sağcı İngiliz politikacıların yönetimine geçti.

Daha önce ise aşırı sağ İngilizlerin AP’deki sandalye sayısı 13 idi. UKIP lideri Farage seçim sonuçlarının “son yüzyılın en sıra dışı sonuçları” olarak değerlendirdi.

Farage seçim zaferiyle ilgili yaptığı konuşmada sadece İngiltere’nin AB’yi terk etmesini değil, Avrupa Birliği’nin artık iptal edilmesini istedi.

İşçi Partisi oyların yüzde 25,5’ini aldı ve AP’de 20 sandalye ile temsil edilme hakkı kazandı.

Başbakan David Cameron’un Mahafazakar Partisi ise yüzde 24 oy oranına ulaşabildi ve seçimlerde yenilgi yaşadı. AP’de 19 milletvekili ile temsil edilecek. Koalisyon ortağı Liberaller’in aldığı sonuç ise tam bir felaket oldu.

UKIP’nin lideri Farage, seçim sonuçlarının yakın zamanda politikaya etkisinin görülmeye başlayacağını söyledi.

AB üyeliğine şüpheyle yaklaşan UKIP’nin yükselişi hem adada hem de Brüksel’de şok etkisi yaptı. CİHAN

Yorumlar