İngiliz bakan yolsuzluk iddiaları sebebiyle görevinden istifa etti

İngiltere Kültür Bakanı Maria Miller, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından kamuoyunun yoğun baskısına dayanamayarak görevinden istifa etti.

Google Haberlere Abone ol
İngiliz bakan yolsuzluk iddiaları sebebiyle görevinden istifa etti

İngiltere Kültür Bakanı Maria Miller, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından kamuoyunun yoğun baskısına dayanamayarak görevinden istifa etti. Miller istifa mektubunda, “Kabine çevresinde görünmeye devam etmem önemli işleri olan hükümetin dikkatini dağıtıyordu.” sözlerine yer verdi.

Tüm baskılara rağmen kültür bakanına sahip çıkan Başbakan David Cameron ise Miller’in istifa mektubunu bu sabah kabul ettiğini açıkladı. Cameron istifa mektubuna cevaben, “Zaman içinde kabineye tekrar geri dönebilmeni ümit ederim.” ifadelerine yer verdi.

Miller’in istifasının, mecliste bugünkü “Başbakan’a sorular” oturumu öncesinde Cameron’ın elini rahatlattığı belirtiliyor. Ancak, devlet harcırahlarında usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan bir bakanına sahip çıkmayı sürdürmesinin başbakanın şahsi otoritesine ciddi darbe vurduğu ifade ediliyor.

Kültür Bakanı Maria Miller’in devlet harcırahlarını ailesi için kullandığı iddiasıyla hakkında Milletvekilleri Standartları Komitesi (the Commons Standards Committee) tarafından parlamento soruşturması açılmıştı. Miller bu soruşturma sonucunda söz konusu iddialardan temize çıktı. Ancak finansal durumu ile ilgili detayları meclis denetiminden gizlediği ve Londra’daki evi için aldığı kredi miktarını ‘sehven’ fazla gösterdiği ortaya çıktı. Miller, bundan dolayı 5 bin sterlin geri ödeme ve meclis genel kurulunda milletvekilleri huzurunda ‘özür dileme’ cezasına çarptırıldı. Ancak Bağımsız Meclis Soruşturması Komisyonu’nun (The independent parliamentary commissioner for standards) yaptığı soruşturmada ise Miller’in ev kredisi için geri ödemesinin 45 bin sterlin olması gerektiği belirtildi. Bunun üzerine kamuoyunda Miller’in bir an evvel istifa etmesi yönünde baskılar daha da arttı.

Geçtiğimiz hafta mecliste özür dileyen fakat bunu kısa tutan (32 saniye) Miller “özrü hafife aldığı” gerekçesiyle de ciddi eleştirilere maruz kalmıştı.

YOLSUZLUK SÖYLENTİLERİ SEÇİM ANKETİNDE 3. SIRAYA DÜŞÜRDÜ

Maria Miller’in devlet harcırahlarında usulsüzlük yapmasına rağmen görevinden alınmaması, iktidardaki Muhafazakar Partisi’ne Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi oy kaybettirdiği yorumları yapılıyordu. Son seçim anketlerinde lideri olduğu Muhafazakar Partisi’nin, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi UKIP partisi karşısında 3. sıraya gerilediği görülüyordu. YouGov anket şirketinin geçtiğimiz Pazar yaptığı Avrupa Parlamentosu seçim anketinde, iktidardaki Muhafazakar Partisi 3. sırada yer almıştı.

Pazartesi günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada Cameron, “Maria Miller görevinin başındadır ve kültür bakanlığını çok başarılı şekilde sürdürmektedir.” diyerek bakanı görevden almayı düşünmediğini tekrar vurgulamıştı. İngiliz Başbakanın bakanına sahip çıkmayı sürdürmesine rağmen, kamuoyunda ve kendi partisindeki rahatsızlık dinmiş görünmüyordu. Guardian, Times, Telegraph gibi gazeteler konuyu sürekli gündemde tutarak Miller’in istifa etmemesine ciddi eleştiriler getirirken, ‘The Sun’ ve ‘Daily Mail’ gibi hükümet yanlısı tabloid gazeteler de Cameron’a bu konuda sırt çevirerek tavırlarını ortaya koymuştu. CİHAN

Yorumlar