İlk Bulgar astronotun uzay yolculuğunun 35. yıldönümü

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkenin ilk iki astronotu olan Georgi İvanov ve Aleksandır Aleksandrov’u, uzay yolculuklarının 35.

Google Haberlere Abone ol
İlk Bulgar astronotun uzay yolculuğunun 35. yıldönümü

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkenin ilk iki astronotu olan Georgi İvanov ve Aleksandır Aleksandrov’u, uzay yolculuklarının 35. yıldönümü münasebetiyle kabul etti.

İlk Bulgar’ın uzaya çıkmasının 35. yıldönümü vesilesiyle birçok emekli pilota madalya takan Plevneliev, ülkenin yeniden uzay ailesine dönmesi için çağrıda bulundu. Geçmişteki tecrübeden yararlanarak geleceğe doğru köprü kurulması gerektiğini savunan Plevneliev, yapılan gayretler sayesinde Bulgaristan’ın dünyada uzaya insan gönderen 6. ülke olduğunun altını çizdi.

Kutlamalar çerçevesinde dü­zenlenen panelde konuşan Uzay Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Petır Getsov, ilk Bulgar astronot Georgi İvanov’un yeryüzü sınırlarının dışına çıkması ülkenin en yeni tarihinde büyük bir olay olduğunu belirtti. Getsov, İvanov’un uzaya çıkan 92. kişi olduğunu ve şu anda uluslararası uzay mekiğinde Bulgaristan’a ait cihaz ve aletlerin bulunduğunu belirtti.

Aleksandrov, Bulgaristan’ın üçüncü bir astronotu uzaya yollamanın imkansız olmadığını, fakat çok zor olduğunu itiraf etti. CİHAN

Yorumlar