İki Kore 2007’den beri ilk kez görüştü

Güney ve Kuzey Kore, 2007 yılından beri ilk üst düzey görüşme gerçekleştirdi.Güney Kore medyasına göre, görüşme talebi 8 Şubat’ta Kuzey Kore’den geldi.

Google Haberlere Abone ol
İki Kore 2007’den beri ilk kez görüştü

Güney ve Kuzey Kore, 2007 yılından beri ilk üst düzey görüşme gerçekleştirdi.

Güney Kore medyasına göre, görüşme talebi 8 Şubat’ta Kuzey Kore’den geldi. Dünkü görüşme, sınır kasabası Panmunjom'un Güney Kore tarafında yapılıyor. Ana gündem ise Kore Savaşı’nda ayrılan ailelerin yeniden düzenli şekilde bir araya getirilmesi. Kuzey Kore, Eylül 2013’te yapılması kararlaştırılan "aile buluşmasını" Güney ile gerginliğin tırmanması üzerine son dakikada iptal etmişti.

Güney Kore’nin Yonhap Haber Ajansı, görüşmede iki tarafın "samimi" bir tavırla karşı tarafın fikirlerini dinlediğini ve bu görüşmelerle iki tarafın gelecekteki ilişkilerinin gelişme yönünün tespit edilebileceğini duyurdu. Habere göre, Pyongyang yönetimi, Güney Kore-ABD tarafından ortaklaşa yapılacak "Key Resolve" ve "Foal Eagle" askeri tatbikatları durdurmasını istedi. Çin medyası da görüşmenin ardından Kuzey ve Güney Kore baş müzakerecileri arasında detayları açıklanmayan ikili diyalog yapıldığını bildirdi.

Görüşmelerde Güney Kore’nin baş müzakereciliğini yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kyou-hyun, toplantı öncesi Kore Yarımadası sorununda yeni bir sayfa açmak amacıyla Kuzey ile samimi görüşme yapacaklarını açıklamıştı.

CİHAN

Yorumlar