'İki dile birden hakim olmak müthiş bir potansiyel'

Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Kuzey Ren-Vestfalya Okul ve Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşma çerçevesinde yürütülen uzaktan Türkçe öğretme projesi UTS OKUL meyvelerini vermeye devam ediyor. Öğrenci...

Google Haberlere Abone ol
'İki dile birden hakim olmak müthiş bir potansiyel'

Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Kuzey Ren-Vestfalya Okul ve Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşma çerçevesinde yürütülen uzaktan Türkçe öğretme projesi UTS OKUL meyvelerini vermeye devam ediyor. Öğrenci ve öğretmenlere ‘uzaktan Türkçe öğrenme’ imkanı sağlayan proje sayesinde diplomalarını alanların sayısı artıyor.

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) Türkçe dil imtihanını başarı ile geçenlere Ankara Üniversitesi TÖMER sertifikaları verildi. Diplomalar, Ankara Üniversitesi TÖMER ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Okul ve Eğitimden Sorumlu Bakanlığı arasında yapılan ortak çalışma sonucu ortaya çıkan ‘uzaktan Türkçe’ dersi veren UTS OKUL projesi kapsamında verildi.

Gelsenkirchen’in Schalke semtinde daha önce Mesut Özil’in de öğrencisi olduğu Gesamtschule’de düzenlenen törende konuşan KRV Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Ludwig Heck, Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’ın selamını ilettikten sonra sertifika alanları tebrik etti. İki dile hakim olmanın önemine vurgu yapan Heck, "İki dil bilmek müthiş bir potansiyeldir. Bu sertifikalar öğrencilerimizin dil kabiliyetini ödüllendirmiş oluyor." şeklinde konuştu. Bu şekilde artık Türkçenin de diğer diller gibi kabul görmesinin önünün açıldığını belirten Heck, "Böylelikle uluslararası üniversite ve şirketlere girişler kolaylaşıyor." dedi.

Ankara’dan törene katılan Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Dr. M. Ertan Gökmen, bu sertifikaları önemsediklerini, önümüzdeki dönemde Türkçe eğitiminin aynı şekilde başta Baden-Württemberg eyaleti olmak üzere diğer eyaletlerde de başlayacağı müjdesini verdi. Ertan ayrıca, TÖMER sertifikasının artık Avrupa, ABD, Kuzey Kore gibi çok sayıda ülkede verilebildiğine dikkat çekti.

HERKES TÖMER SERTİFİKASI ALABİLECEK

Türkçenin eyalette bu duruma gelmesinde büyük emekleri olan kişi ise Münster Valiliği’nde Türkçe derslerinden sorumlu Dr. Ulrich Hillebrand. Hillebrand, öğretmenlerin bu sertifikayı elde etmeleri durumunda ek didaktik dersi ile Türkçe öğretmenliği yapabileceklerine dikkat çekti. Emekli olmasına rağmen Türkçeye olan sevgisi sayesinde bu konu ile hala ilgilendiğini vurgulayan Hillebrand, sertifikaları Gymnasium, Gesamtschule, Realschule ve Berufskolleg gibi birçok okul formuna dağıtarak herkese ulaşma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti. Eyalette 70 okulda Türkçe derslerine katılanların sayısı 8 bini geçiyor. Birçok okulda da Türkçe artık Abitur dersi haline gelmiş durumda. Bunun dışında eyalette 49 bin öğrenci okullarında anadil Türkçe dersi görüyor. CİHAN

Yorumlar