II. Uluslararası Ahıska Konferansı’nda 'vatan hasreti' öne çıktı

1944 yılında Sovyetler Birliği’nden sürgüne maruz kalarak dünyanın dört bir yanına dağılan Ahıska Türkleri, sıkıntılarını gündeme taşımak amacıyla ilki geçtiğimiz yıl ABD'nin Dayton şehrinde yapılan Uluslararası Ahıska Konferansın ikincisi St.

Google Haberlere Abone ol
II. Uluslararası Ahıska Konferansı’nda 'vatan hasreti' öne çıktı

1944 yılında Sovyetler Birliği’nden sürgüne maruz kalarak dünyanın dört bir yanına dağılan Ahıska Türkleri, sıkıntılarını gündeme taşımak amacıyla ilki geçtiğimiz yıl ABD'nin Dayton şehrinde yapılan Uluslararası Ahıska Konferansın ikincisi St. Louis şehrinde düzenlendi. Konferansta, Ahıskalı Türklerin vatan hasreti vurgusu öne çıktı.

Organizasyonun açış konuşmasını yapan Amerika Ahıska Türk Derneği (AATS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mansur Mahmudov, yaşadıkları vatan hasretini anlattı. Mahmudov, ''Sorunlarımızı akademik anlamda her boyutu ile tartışmaya başlamış bulunuyoruz. Bu konferans bütün Ahıskalıların vatanlarına hasretlerini azaltmak amacına katkı sunacaktır.” dedi. Lindenwood Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Raymond Scupin de böyle anlamlı bir günde ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı büyük sevinç duyduğunu belirterek, Amerika’da yasayan Ahıskalıların eğitim alanında yasadığı problemlerin çözümüne katkı sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Amerika Ahıska Türk Derneği (AATS) ile Lindenwood Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa Dayton, Houston, Chicago, Louisville, Springfield, New York ve Türkiye’den birçok akademisyen katılarak Ahıska Türkleri ve onların yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Konferansa katılanlar arasında Ahıskalıların sorunları ile yakından ilgilenen bir isim olan Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) Başkanı Habibullah Mürsel de yer aldı. Aile hayatına vurgu yapan Mürsel, “Ahıskalı Türkler sürgün süresince aşırı şekilde insanlık dışı muameleye maruz kalmış ve gerçek manada haksızlığa uğratılmıştır. Bizler Ahıska Türklerinin ailevi hayatlarını sosyal boyutuyla incelemeli ve bunlara çözüm bulmalıyız.” diye konuştu.

Konferans katılımcılarından Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensuplar Derneği (AHİMED) Genel Koordinatörü Rüstem Alioğlu, ''Bizim şuna buna değil, böyle yüksek karakterlerle idealize edilen ufuk insanlara ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıllarda, milletimizin hayallerini bu yüksek mefkure insanları gerçekleştireceğinden emin olabilirsiniz.'' diye konuştu. Amerika Ahıska Türkleri Genel Koordinatörü Server Tedorov, 1930 senesi sonrasında 400 bine yakın Ahıskalının Türkiye’ye göç ettirildiğini ya da Orta Asya’ya sürüldüğünü belirterek, tüm bu yaşanan zorlukların dünyaya duyurulamadığını vurguladı. Eğitimci Mehtap Ekinci de Amerika’da yasayan Ahıskalıların yaşadığı sorunların çözümünde Amerika Ahıska Türk Derneği’ne (AATS) büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar