'İftar kelimesi Almancaya geçti'

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Meclis Grubu eski hükümet binasında iftar verdi.Programa önde gelen İslami kuruluşların yöneticileri, Türk sivil toplum kuruluşları, Avrupa Parlamentosu, federal ve eyalet...

Google Haberlere Abone ol
'İftar kelimesi Almancaya geçti'

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Meclis Grubu eski hükümet binasında iftar verdi.

Programa önde gelen İslami kuruluşların yöneticileri, Türk sivil toplum kuruluşları, Avrupa Parlamentosu, federal ve eyalet milletvekilleri ile diplomatlar ve siyasetçiler katıldı.

İftar öncesi bir konuşma yapan KRV CDU parti lideri Armin Laschet öncelerde Türklerin iftar sofralarına Alman veya gayrimüslim dostlarını davet ettiklerini ve Almanların icabet ettiğini, günümüzde ise artık Almanların Müslümanlar için iftar sofraları kurup Müslümanları davet ettiğini ifade etti.

Bunun ise toplumda İslamiyet’in ne denli kabul gördüğünü anlamak için güzel bir vesile olduğunu vurgulayan Laschet “İftar artık her dini görüşten insanın bir araya geldiği toplumsal bir etkinlik haline geldi. Pratikte uygulanan Müslüman inancı toplumda yeni sentetik olgular oluşturuyor ve birlikteliğe katkıda bulunuyor. Gittikçe laikleşen dünyada dini önemseyen kimselerin bir arada olmaları önemli.” dedi.

Dünyada ve özellikle İslami ülkelerde yaşanan zorluklara da değinen Laschet, “Dünyanın her yerinde zulümler yaşanıyor. Müslümanlar bilhassa çok eziyet çekiyor. Birçok sorunlu yerde Müslümanlara eziyetin büyüğünü veren kendi içlerinden çıkan aşırı gruplar oluyor. Bu ülkelerden bize güven içinde yaşayabilme ümidi ile insanlar geliyor. Onlara kucak açmak hepimizin sorumluluğu." açıklamasında bulundu.

İftarda söz alan CDU Milletvekili Serap Güler ise böylesi bir iftar düzenlemekten dolayı gurur duyduğunu anlattı ve artık iftar kelimesinin Almanya’da bilinen ve kabul edilen bir kelime olduğunu da sözlerine ekledi.

Programda eski Bakanlar Kurulu toplantı odasının namaz kılmak isteyenler için mescide çevrilmesi nazik bir jest olarak dikkat çekti ve katılımcıları memnun etti. CİHAN

Yorumlar