İçtihad ve Kıyas Sempozyumu, sona erdi

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen ve İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden ‘İslam Dininin Zenginliği, İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyum sona erdi. 100’e yakın ülkeden bin dolayında yabancı davetlinin iştirak...

Google Haberlere Abone ol
İçtihad ve Kıyas Sempozyumu, sona erdi

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen ve İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden ‘İslam Dininin Zenginliği, İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyum sona erdi. 100’e yakın ülkeden bin dolayında yabancı davetlinin iştirak ettiği sempozyumun ikinci gününde üç oturum yapıldı.

Sempozyumun son oturumuna Cezayir’den Prof. Dr. Said Buyezri başkanlık etti. Buyezri, oturum başında dünyada problemlerin artarak beraberinde yeni sorunlar getirdiğine dikkat çekerek, bu meselelere kollektif bir şuurla yaklaşmak gerektiğini ifade etti.

‘Kollektif İçtihad’ konulu oturumun ilk sunumunu yapan Tunuslu Prof. Dr. Muhammed eş-Şitevi ise kolektif içtihadın olması gerektiğini dile getirdi. Herkesin içtihad edemeyeceğini, ehli olmayalar için kapalı olduğunu, bunun günümüze kadar devam ettiğine işaret eden eş-Şitevi, kolektif içtihadın henüz istenilen makama ulaşmadığını söyledi. Eş-Şitevi, kolektif içtihadın, tüm ümmeti kucaklayacak, ona hizmet edecek amaçlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Faslı Prof. Dr. A. Hamid Aşşak ise 'Günümüz içtihadında tahkik-i menatın önemi' konulu sunumunda içtihadın önemli bir çözüm olduğunu ifade etti. Oturumun ve aynı zamanda sempozyumun son sunumunda ise yine Fas’tan Prof. Dr. Semir Budinar, ‘Geleceğin inşasında içtihad kültürünün önemi’ temasını işledi. Budina, içtihadın kaynağı vahiy olduğunu, alanının ise hayat olduğunu belirtti. CİHAN

Yorumlar