İçtihad ve Kıyas sempozyumu bugünkü oturumlarla sona eriyor

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyum, bugün yapılacak üç oturumla son bulacak.Sempozyumun ikinci günündeki ‘Temellendirme...

Google Haberlere Abone ol
İçtihad ve Kıyas sempozyumu bugünkü oturumlarla sona eriyor

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyum, bugün yapılacak üç oturumla son bulacak.

Sempozyumun ikinci günündeki ‘Temellendirme ve pratize etme bakımından içtihad’ temalı ilk oturuma Ürdün’den Prof. Dr. Ali El Fakir başkanlık edecek. Oturumun ilk sunumunda Lübnan’dan Prof. Dr. Basim El Hani ‘İçtihad ehliyeti’ konusunu işleyecek. İkinci sunumda ise Tunus’tan Prof. Dr. İlyas Derdur ‘Sabit ve Değişken’ temasını ele alacak. Bu oturumun son sunumunda Sudan’dan Dr. Muhammed Babekir ‘İslam fıkhında gelecek tasavvur’ konusuyla katılımcılarla buluşacak.

Günün ikinci oturumuna Cezayir’den Prof.Dr. Abdurrezak Gassum başkanlık yapacak. Oturumun ilk sunumunda Cezayir’de Prof. Dr Muhammed el Kasimi ‘Kıyasın dini düşüncedeki yeri’ temasını ele alacak. İkinci sunumda ise Ürdün’den Prof. Dr. Ali Cuma Revahine ‘Tarihi süreçte fetva-kaza ilişkisi’ temasını işleyecek. Bu oturumun son sunumunda da yine Ürdün’den Prof. Dr. Muhammed Mahmud el Ammuş, ‘Dini hayatta ahengi sağlamda fetvanın yeri’ temasını anlatacak.

Sempozyumun son oturumuna ise Cezayir’den Prof. Dr. Said Buyezri başkanlık yapacak. Oturumun ilk sunumunda Tunuslu Prof. Dr. Muhammed eş-Şitevi ‘Kollektif İçtihad’ temasını ele alacak. Oturumun ikinci sunumunda Faslı Prof. Dr. A.Hamid Aşşak, ‘Günümüz içtihadında tahkik-i menatın önemi’ konusunu anlatacak. Oturumun ve aynı zamanda sempozyumun son sunumunda ise yine Fas’tan Prof. Dr. Semir Budinar, ‘Geleceğin inşasında içtihad kültürünün önemi’ temasını işleyecek.

Sunumlardan sonra sempozyumun sonuç değerlendirilmesi yapılacak. Dün başlayan sempozyuma 100’e yakın ülkeden bin dolayında yabancı davetli katılıyor. CİHAN

Yorumlar