Husilerin 'yüksek siyasi konsey' kurmasına tepki

İslam İşbirliği Teşkilatı: "Husiler ve Salih yanlılarının Yemen'de siyasi konsey kurmalarını tanımıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Husilerin 'yüksek siyasi konsey' kurmasına tepki
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Yemen'de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) arasında imzalanan ve devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konsey kurulmasını öngören "ulusal siyasi anlaşmayı" tanımadığını açıkladı.

İİT tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Husiler ve Salih yanlılarının Yemen'de siyasi konsey kurmalarını tanımıyoruz." denilerek, bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararı, bölgesel ve uluslararası çabaların ihlali olduğu ifade edildi.

Yemen krizinin, Kuveyt müzakereleri çerçevesinde uzlaşı yoluyla çözümü için Yemen muhalefetinin BM Yemen Özel temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'e gerçek bir karşılık vermesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, Yemen'deki meşru yönetimi desteklediklerini yineledi.

Ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği "ulusal siyasi anlaşma" gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.
Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda, belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.

Müzakereler için son gün geçen cumartesi olarak belirlenmiş ancak BM'nin talebi doğrultusunda 1 hafta daha uzatılmıştı.

Yorumlar