Hükümet ve muhalefet anlaşamadı, Venezuela’da gösteriler devam ediyor

Venezuala hükümeti ve muhalefet liderleri arasında başlayan görüşmelerden henüz sonuç alınamazken, ülke çapında gösteriler devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Hükümet ve muhalefet anlaşamadı, Venezuela’da gösteriler devam ediyor

Venezuala hükümeti ve muhalefet liderleri arasında başlayan görüşmelerden henüz sonuç alınamazken, ülke çapında gösteriler devam ediyor.

Her gün sabahın erken saatlerinde başlayan gösteriler, öğle saatlerinde şiddetini arttırıyor. Kısa sürede toplanan yüzlerce protestocu ile güvenlik güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Güvenlik barikatlarına taş ve sert cisimlerle saldıran hükümet karşıtı göstericilere, polis göz yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahale ediyor.

Diğer yandan, Venezuela'nın en ünlü meydanlarından biri olan Plaza Altamira’da, protestolarda yaşamını yitiren onlarca kişi anıldı. Göstericiler, mezar taşını andıran kartonlar üzerinde ölenlerin resimlerini yapıştırarak dua etti.

Hayatını kaybedenler için dua eden göstericilerden biri, “Benim bu görünüşüm Venezuela'daki yaralıları simgeliyor. Elbiseme yapıştırdığım resimler ise ölen öğrencilerin resimleri. Şu ana kadar 42 kişinin resmini elbiseme yapıştırdım. Her gün bu sayı artıyor. Bu kişiler gösteriler esnasında öldü. Benim sloganım 'Venezuela için dua et'. Herkesi bu ülke için dua etmeye çağırıyorum.'' diye konuştu.

Yaklaşık iki aydır devam eden gösterilerde, protestocuların çoğunluğu dışarıda sabahlıyor. Göstericiler, başkentte bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde yüzün üzerinde çadır kurdu.

Bu çadırlarda kalan öğrencilerden biri, "Buradayız çünkü BM Konseyi’nin bizi duymasını istiyoruz. 15 yıldır bu sıkıntıları çekiyoruz. Hakkımızı aramak için kapıların önünde duruyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kamplarda kalan göstericiler ise her gün Venezuela'nın milli marşını okuyor. Güvenlik güçleri tarafından atılan gaz bombalarını ve plastik mermileri biriktiren protestocuların bazıları ise mini müze oluşturduklarını söylüyor.

Göstericilerden biri olan Juan Eduardo Rodriguez, “4 Kasım’dan beri buradayım. 47 gün süren açlık grevi yaptım. 164 gündür burada, bu çadırda yaşıyorum. Açlık grevimi sağlık sorunlarım ve ailem istediği için bitirdim. Ben burada işçi hakları için mücadele ediyorum. Ve burada hükümet beni fark edip sorularımı cevaplayana kadar kalacağım. Şu ana kadar hiçbir devlet kurumu benimle muhatap olmadı." diye konuştu.

Devlet başkanı Nicolas Maduro ve muhalif lideri Henrique Capriles Venezuela Meclisi tarafından kurulan diyalog masasına oturdu; fakat taraflar uzlaşamadı. 12 Şubat’tan bu yana gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısı 43’e ulaşırken yaralı sayısı ise 650’yi aştı. Yetkililer, yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığını ve 170’den fazla kişinin ise hala hapiste olduğunu ifade ediyor.


CİHAN

Yorumlar