HRW'den Orta Afrika uyarısı: Katliamlar için af çıkarılamaz

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) şiddet olaylarını sona erdirmek için Kongo'da bir araya gelen taraflara "ciddi suçlar affedilemez" uyarısında bulundu. HRW'nin açıklamasında, OAC'de aylardır devam eden...

Google Haberlere Abone ol
HRW'den Orta Afrika uyarısı: Katliamlar için af çıkarılamaz

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) şiddet olaylarını sona erdirmek için Kongo'da bir araya gelen taraflara "ciddi suçlar affedilemez" uyarısında bulundu. HRW'nin açıklamasında, OAC'de aylardır devam eden katliamların kanun önünde çıkarılması, aksi takdirde “adaletsiz barış olmayacağı" çağrısında bulunuldu.

HRW, uzlaşı forumuna katılan Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve ABD'den gelen yetkililere, uzlaşı görüşmelerinin “adalet” eksenli götürülmesi çağrısında bulundu; katliamlara bulaşanların uluslararası standartlar gereği affedilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

HRW Afrika Direktörü Daniel Beleke, "Elleri kana bulanan liderlerin ilk arzusu affedilmektir. Arabulucuların dikkat etmesi gereken nokta, adaletsiz bir barış uzun sürmez ve hiç kimse kanunların üzerinde değildir." sözleri ile OAC'de durumun normalleşmesi için suçluların cezalandırılmasının önemine değindi. Daha önceki zirvelerin başarısız geçtiğine değinen Beleke, forumdan sonuç alınabilmesi için sivil toplumdan geniş bir katılımın şart olduğunu da sözlerine ekledi.

HRW'nin açıklamasında, kurumun 20 yıldır birçok ülkede tecrübelerinin olduğu, adaletsiz bir barışın mümkün olmadığı ve OAC'de geçen yıldan beri işlenen cinayetlerde sorumluların kanun önüne çıkarılmamasının ülkeyi bugünkü krizle başbaşa bıraktığına dikkat çekildi.

Kongo'nun başkenti Brazzaville'de bir araya gelen taraflar, Çarşamba gününe kadar OAC için uzlaşı yolları arayacak.

Geçen yıl gerçekleşen Mart darbesinden Müslümanları sorumlu tutan Hristiyan Anti-Balaka çeteleri bütün Müslümanları başkent Bangui'den sürdü.

CİHAN

Yorumlar