HRW: Rusya savaş suçu işledi

HRW, Rusya ve Suriye rejimine, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması gerektiği yönünde çağrıda bulundu

Google Haberlere Abone ol
HRW: Rusya savaş suçu işledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejimi ve Rusya'ya yaptığı çağrıyla, sivilleri hedef alan saldırılara son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Rusya ve Suriye rejimine, okulları ve hastaneleri hedef alan, misket bombalarının da kullanıldığı gelişigüzel saldırılarını ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde balistik füze gibi etki alanı geniş patlayıcı silahların kullanımını durdurma çağrısı yapıldı.

Balistik füzelerin nüfusun yoğun olduğu yerlerde kullanıldığında sivil ve silahlı muhaliflerin ayırt edilemeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, Azez'de bu silahları kullanarak savaş suçu işlendiğine işaret edildi.

Sivil ve sivil yapılara düzenlenen kasti ve tedbirsiz saldırıların savaş suçu olduğu belirtilen açıklamada, savaş hukukuna göre, çatışmadaki tarafların askeri operasyonlarda sivil nüfusun olduğu yerleri ayırmaları ve sivil kayıpları önlemek için tüm muhtemel önlemleri alması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, hastaneler ve diğer tıbbi tesislerin savaş hukukunda "özel korunan sivil yerler" olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Nadim Houry, Suriye'de insanların ihtiyaç duyduğu hastane ve benzeri tesislerin yok edildiğini söyledi.

Houry, "Azez'de bombalanan yerleşim yerlerinden kaçan halkın sığınmak için kullandığı yerler bile güvenli değil" ifadesini kullandı.

ASKERİN HEDEFLERDEN UZAK HASTANELER VURULDU

Yerel aktivistler, HRW'ye, hastaneye yapılan saldırının ardından şehrin de hava saldırılarıyla vurulduğunu söyledi.

Bölgede yaşayan insanlar, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG ve silahlı güçlerin Azez'in dışına ilerledikleri sırada saldırılan hastanenin yakınlarında herhangi bir askeri hedef bulunmadığına dikkati çekti.

ÇOCUKLAR DAHİL 50 SİVİL ÖLDÜ

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, pazartesi günü, Halep ve İdlib'te 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin öldüğünü belirtmişti.

Azez'deki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin Müdürü Zekeriya Recep Mübarek de hastanenin Ruslar tarafından atılan uzun menzilli bir füzenin kuzeybatı kapısına isabet etmesi nedeniyle hizmet veremez duruma geldiğini ve yaralı 17 kişiden durumu ağır olanların Türkiye'deki hastanelere sevk edildiğini açıklamıştı.

RUSYA BUGÜN DE BOMBALADI

Rus savaş uçaklarının Halep merkezde muhaliflerin kontrolündeki Firdes, Ensari, Tarik Bab ve Sahur semtlerini bombaladığı, saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

Halep'teki sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rus ordusuna ait savaş uçakları Halep'in Firdes, Ensari, Tarik Bab ve Sahur semtlerini bombaladı. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi. Yaralılar, çevredeki sahra hastanelerine kaldırılırken, yerleşim yerlerinde ciddi hasar meydana geldi.

Bu arada Halep'teki yerel aktivistler, Rus uçaklarının kentin kuzeyindeki Tamur köyüne de saldırdığını kaydederek, ''Rus hava desteği altındaki rejime ait helikopter, kent merkezindeki Hayyan ve Hreytan beldesi ile Anadan ilçesine varil bombasıyla saldırdı" dedi.

 

Yorumlar