HRW: Gül, yeni internet yasasını veto etmeli

Meclis’ten geçen yeni internet yasasının zamanlamasının manidar olduğuna işaret eden İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı veto etmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol
HRW: Gül, yeni internet yasasını veto etmeli

Meclis’ten geçen yeni internet yasasının zamanlamasının manidar olduğuna işaret eden İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı veto etmesini talep etti.

Açıklamada internete sansürün, 2013 yılı sonlarında ortaya çıkan ve üst düzey hükümet yetkilileri ile akrabalarının isminin karıştığı yolsuzluk skandalının protesto edildiği bir sırada olmasına dikkat çekildi. Yasanın zamanlamasına dikkat çeken HRW, çalışmanın hükümet tarafından bir savunma olarak ortaya konduğunu ifade etti. HRW, "Hükümetin gücünü arttırma yolunda kendisine zarar verebilecek siyasi eleştirileri sınırlamak ve susturmak gibi keyfi bir uygulama olması bakımından endişe verici." dedi.

Meclis tarafından çıkarılan yasanın kapsamının ele alındığı açıklamada, kanun maddesinin geniş katılımlı olmayıp uzman görüşlerinden yararlanılmadan çıkarıldığı eleştirisi yapıldı.

"Türkiye’nin bugün en son ihtiyacı olan şey sansürdür." diyen HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, "Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bilgi edinme hakkı, ifade özgürlüğü ve mahremiyet haklarına saygı yükümlülüklerinin ihlal edilmesine izin vermemek adına bu yeni önlemleri veto etmelidir." dedi.

"HRW olarak Türkiye’de internette yasal düzenlemeyi sağlayan 5651 sayılı yasayı daha önce eleştirmiştik." denilen açıklamada, o dönemde mevcut durumun birçok internet sitesini bloke ettiği ifade edildi. HRW, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 2012'de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne binaen Türkiye’de internet sitelerine erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olarak karar alındığını hatırlattı.

HRW, cinsel istismar, uyuşturucu bağımlılığı, intiharı teşvik gibi bazı öğeleri engelleme tedbiri olarak aileyi, çocukları ve gençleri koruma amacıyla yeni yasal düzenlemede haklılık payı olduğunu dile getirdi.

Açıklamada, mahkeme kararı ya da yargı izni olmadan Telekomünikasyon Müdürlüğü'ne sansür imkanı verilmesinin de kaygıya yol açtığı ifade edildi. HRW ayrıca, yeni yasa ile internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini internet sağlayıcısı şirketlerin hükümetin istemesi halinde verme zorunluluğu getirmesinin bireyin mahremiyetinin ihlali anlamına geleceği konusunda uyardı. CİHAN

Yorumlar