HRW: Esed yönetimi yüzlerce evi kasten ve hukuksuz olarak yıktı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı yeni raporunda, Suriye yönetiminin kasten ve hukuka ayrı bir şekilde binlerce evi yıktığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
HRW: Esed yönetimi yüzlerce evi kasten ve hukuksuz olarak yıktı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı yeni raporunda, Suriye yönetiminin kasten ve hukuka ayrı bir şekilde binlerce evi yıktığını bildirdi. Raporda yıkımın toplu cezalandırma yöntemi olarak yapıldığı ifade edilerek, bunun savaş suçu kapsamına girdiği kaydedildi.

HRW, Cenevre’de Şam yönetimi ile muhalifler arasında görüşmeler sürerken, Suriye hükümetinin yaptığı yıkımlarla ilgili bir rapor yayınladı. Raporda yer alan uydu fotoğraflarında, 2012 ve 2013 yıllarında Şam ve Hama’da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde patlayıcılar ve buldozerlerle büyük ölçekli yıkımlar yapıldığı dikkat çekiyor.

Raporda ayrıca Şubat 2013 tarihinde başkent Şam’ın Mezze bölgesinde patlayıcılar ile evlerin imhası ile ilgili görüntüler yayınlandı. Raporda Esed yönetiminin Mezze’de bin evi kasten ve hukuksuz bir şekilde yerle bir ettiği kaydedildi. Söz konusu bölgenin yayınlanan uydu fotoğraflarında yapılan yıkımın boyutunu da ortaya koyuyor.
HRW yayınladığı rapor, 2012 yılı Temmuz ayı ile 2013 yılı Temmuz ayları arasında meydana gelen yedi büyük yıkımı belgeledi.

Görgü tanıkları, yayınlanan görüntüler ve yerleşim bölgelerinin yıkım öncesi ve sonrası uydu fotoğrafları olayın boyutunu ortaya koyuyor.

200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Gerek uydu görüntüleri, gerekse internette yer alan videolar ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılarak hazırlanan raporda, yıkımların Esed’e bağlı birlikler tarafından gerçekleştirildiği sonucuna varılıyor. HRW, yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen en az 145 hektar yerleşim bölgesinin yıkıldığına dair belgeler olduğunu ifade ediyor.
CİHAN

Yorumlar