Hollande'ın 4 çocuğunun annesi yeni kabinenin 3 numarası

Fransa'da yerel seçimler sonrası istifa eden Jean Marc Ayrault'dan sonra başbakanlık koltuğuna oturan Manuel Valls, yeni kabineyi belirledi.

Google Haberlere Abone ol
Hollande'ın 4 çocuğunun annesi yeni kabinenin 3 numarası

Fransa'da yerel seçimler sonrası istifa eden Jean Marc Ayrault'dan sonra başbakanlık koltuğuna oturan Manuel Valls, yeni kabineyi belirledi.

François Hollande tarafından onaylanan yeni kabinede en dikkat çeken isim Segolene Royal oldu. 2007 yılında Sosyalist Parti'nin Nicolas Sarkozy'ye karşı cumhurbaşkanı adayı olan, Cumhurbaşkanı François Hollande'la da uzun süreli birliktelik yaşayan Royal, yeni kabineye hükümetin 3 numaralı ismi olarak atandı. Hollande'ın 4 çocuğunun da annesi olan Royal, Enerji ve Ekoloji Bakanı olarak görev yapacak. Başbakan olan Manuel Valls'dan boşalan İçişleri Bakanlığı görevini ise Bütçe Bakanı Bernard Cazeneuve yürütecek.

Yeni kabinede yer almayacağı iddia edilen Adalet Bakanı Christiane Taubira da koltuğunu korumayı başardı. Nicolas Sarkoz'nin telefonlarının mahkeme kararıyla dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra muhalefetin sert eleştirilerine hedef olan Taubira, yeni kabinede Adalet Bakanlığı görevine devam edecek. Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg da yeni hükümette ekonominin başına geçecek. Montebourg'un yürüttüğü Sanayi Bakanlığı'na ise Michel Sapin getirildi. Fransa'da büyük tartışmalara yol açan, okullarda 'Laiklik Şartnamesi' uygulamasının mimarı Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon'da koltuğunu Benoît Hamon'a devretti.

Fransa'nın ilk Müslüman hükümet sözcüsü, Kadın Hakları Bakanı Najat Vallaud-Belkacem de yeni kabinede Kadın Hakları, Spor ve Gençlik Bakanı olarak görev yapacak. Belkacem, Hükümet Sözcülüğü görevini ise Tarım Bakanı Stephane Le Foll'a devretti.

Yeni hükümette Adalet Bakanı Taubira'nın yanı sıra, hükümetin iki numarası Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Tarım Bakanı Stephane Le Foll, Kültür Bakanı Aurelie Filipetti, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Marisol Touraine ile Yerelleşme ve Kamu Hizmeti Bakanı Marylise Lebranchu koltuğunu korumayı başaran diğer isimler.

Yeni Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısını cuma günü gerçekleştireceği açıklandı. CİHAN

Yorumlar