Hollande: Fransa için savaşmış Müslüman askerlere borcumuz var

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa için savaşırken hayatını kaybetmiş Müslüman askerlerin anısına Paris Büyük Camii'nde düzenlenen törene katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hollande: Fransa için savaşmış Müslüman askerlere borcumuz var

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa için savaşırken hayatını kaybetmiş Müslüman askerlerin anısına Paris Büyük Camii'nde düzenlenen törene katıldı. Hollande, Fransa için savaşan Müslüman askerlerin anısına dikilen anıtın da açılışını yaptı.

François Hollande burada yaptığı konuşmada, Fransa'nın, o askerlere borcu olduğunu kaydederek, dökülen kanın borcunu asla unutmayacaklarını kaydetti. Hollande bu ziyaretle, Fransa için hayatını kaybetmiş Müslüman askerlerin torunlarının, dedeleriyle gurur duymasını sağlamak ve cumhuriyetin onlara bir borcu olduğunu hatırlatmayı amaçladığını söyledi.

François Hollande, 2012'de cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez geçekleştirdiği cami ziyaretinde, İslam'ın cumhuriyet değerleriyle tamamen uyumlu açık bir mesaj taşıdığını da belirtti. Hollande, "Bu tören ölülere ama aynı zamanda yaşayanlara da bir saygı çağrısıdır. Ayrımcılık, eşitsizlik ve ırkçılığa karşı şiddetle mücadele, ve Müslüman karşıtı sözler ve eylemlere karşı kararlı tutum çağrısıdır." ifadelerini kullandı. François Hollande, hiç kimsenin inancından dolayı tehdit edilemeyeceğini ya da saldırıya uğrayamayacağının da altını çizdi.

Fransa Savunma Bakanlığı, 2010 yılında yaptığı açıklamada, Birinci Dünya Savaşı'nda 600 bin Müslüman askerin Fransa için savaştığını ve bunların 70 bininin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Paris Büyük Camii, 1922-1926 yıllarında, Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa için savaşan Müslümanların anısına Fransız hükümeti tarafından inşa edilmişti. CİHAN

Yorumlar