Hollandalılar Türk filmleri sayesinde Türkiye'yi daha yakından tanıyacak

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 'Kırmızı Lale Film Festivali' 25-31 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirilecek. Yetkililer, Türk filmleri sayesinde Hollandalıların, Türkiye'yi...

Google Haberlere Abone ol
Hollandalılar Türk filmleri sayesinde Türkiye'yi daha yakından tanıyacak

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 'Kırmızı Lale Film Festivali' 25-31 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirilecek. Yetkililer, Türk filmleri sayesinde Hollandalıların, Türkiye'yi daha yakından tanıyacağını söyledi.

Geçen yıldan farklı olarak Eindhoven şehrinde de film gösterimlerinin yapılacağı festivalde dört ayrı kategoride ödül verilecek.

FESTİVAL 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Konu ile ilgili olarak Rotterdam'da Türk basını ile bir araya gelen Hollanda Türkiye Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Emin Alkanlar, Hollanda’nın, uluslararası sinema festivali merkezi Rotterdam’da düzenlenen Kırmızı Lale Film Festivali’nin ikincisi ile alakalı olarak tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Alkanlar, "Kırmızı Lale Festivali'nin bu yıl ikincisini yapacağız. 25-31 Mayıs tarihleri arasında izleyicisiyle buluşacak. Geçen sen olduğu gibi festivalimizin 3 ana bölümü var. Yarışma bölümü; Bu bölümde 5 film var. İkinci bölüm ise panorama bölümü; Geçtiğimiz son bir iki yılın Türkiye filmleri. Üçüncü bölüm ise ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın katılacağı Masterclas bölümü. Yarışma bölümünde ise 5 kişiden oluşan jürimiz var. Bunların ikisi Türk, üç tanesi de Hollandalı'dan oluşuyor." dedi.

AĞIRLIK HOLLANDALILARA YÖNELİK

Kırmızı Lale Film Festivali ile ilgili olarak ana amaçları konsunu değerlendiren Mehmet Emin Alkanlar, amacın, Türk sinemasını Hollandalılara anlatmak olduğunu söyledi. Alkanlar, "Bu nedenle tanıtımlarımızı ağırlıklı olarak burada yaşayan Hollandalılara yönelik yapıyoruz. Bu sene, geçtiğimiz yıla göre daha fazla Hollandalıyı göreceğiz. Hollanda'da yaşayan insanlarımızı sinemaya çekmek, sinemaya yönlendirmek. Sinema konusunda teşvik etmek için çalışmalarımız olacak." şeklinde konuştu.

Lahey Turizm Ataşesi Neşe Akdoğan ise geçen ilki yapılan Kırmızı Lale Film Festivali'ne yüzde 40 civarında Hollandalı'nın katıldığını, bu yıl sayının artması yönünde çeşitli tanıtımların hızlandırıldığını söyledi. Akdoğan, "Bizim amacımız Hollanda'da kültürel faaliyetler konusunda kalıcı bir festivalin düzenlenmesi ve sürdürebilirliğinin sağlanması hedeflenmekte. Umarım bu festival başarılı geçer." ifadelerini kullandı.

TÜRK SİNEMASININ DÜNYA ÖLÇEĞİNDE CİDDİ REKABET GÜCÜ VAR

Kırmızı Lale Festivali Halkla İlişkiler Sorumlusu Erol Sanburkan da, filmlerin Hollandalı ve Türklere yönelik olarak tanıtımında bulunduğunu, amaçlarının 25-31 Mayıs tarihleri arasında çok sayıda izleyiciyi çekmek olduğunu söyledi. Sanburkan, "Bu yıl daha iyi olacağını söylemek isterim. Bu sene ki filmlerimizde çok iddialı olduğumuzu söylemek isteriz. Çok ciddi çalışma içerisindeyiz. Gişe amaçlı bir etkinlik değil. Biz daha çok kaliteye önem veriyoruz. Türk sinemasının Hollanda'da layık olduğu yeri kabulü görmesini arzuluyoruz. Biz Türk sinemasının dünya ölçeğinde çok ciddi bir rekabet gücü olduğuna inanıyoruz. Çok kaliteli filmlerimiz var.Bunlar zaten ödüller ile kendilerini gösteriyorlar." diye konuştu.

Bir hafta sürecek olan festivalin açılış ve kapanış gecesi Rotterdam Lantaren Venster Kültür Merkezi’ndeki büyük salonda yapılırken, film gösterimleri ise aynı kültür merkezinin iki ayrı salonunda ve Eindhoven Kültür Merkezi salonlarında gerçekleştirilecek. 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün bu sene Fatma Girik'e verileceği açıklandı.

2. Kırmızı Lale Film Festivali’nde Türk sinemasının uzun metrajlı filmlerinin yanı sıra kısa metrajlı filimler jüri tarafından yapılacak değerlendirmeyle 'En İyi Film Ödülü' ve 'En İyi Yönetmen Ödülü' sahiplerini bulurken Türk sinemasının değerli sanatçıları 'Hayat Boyu Başarı Ödülü' ve 'Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü' ile onurlandırılacak.

Bu yıl ilk kez 'Sinema Eleştirmenleri Ödülü'de sahibini bulacak.

Ulusal ve uluslararası önemli sanatçı ve konuklar ile basın mensuplarına ev sahipliği yapacak olan festivalde, gösterimi kesinleşen filmler ise şöyle:

Yozgat Blues, Daire, Şarki Söyleyen Kadınlar, Mavi Dalga, Soğuk, Sesime Gel, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Kutsal Bir Gün, Kusursuzlar, Cennetten Kovulmak ve Sarıkamış 1915 olarak belirlendiği açıklandı. CİHAN

Yorumlar