Hollanda’dan Çin Cumhurbaşkanı Xi’ye savaş uçaklı karşılama

Hollanda’ya resmi bir ziyarette bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in uçağına, bu ülkenin hava sahasına girdiğinde iki adet Hollanda savaş uçağı eşlik etti.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda’dan Çin Cumhurbaşkanı Xi’ye savaş uçaklı karşılama

Hollanda’ya resmi bir ziyarette bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in uçağına, bu ülkenin hava sahasına girdiğinde iki adet Hollanda savaş uçağı eşlik etti. Savaş uçaklarının eşliği değişik yorumlara neden oldu. Çin medyası, Hollanda'nın savaş uçakları ile karşılamasını bir güvenlik zafiyetinden kaynaklanmadığını, bunun bir çeşit nezaket olarak değerlendirilmesi gerektiğini yazdı. Bu tarz bir karşılamanın iki ülke arasında yaşanan sıcak ilişkilerin bir göstergesi olduğunu kaydeden Çin medyası, Xi’nin uçağına eşlik eden savaş uçaklarının fotoğraflarını yayınladı.

Kuala Lumpur- Pekin seferi yapan Malezya Hava Yolları'na ait MH 370 sefer sayılı uçağın 16 gün geçmesine rağmen kayıp olması ve bir terör saldırı için kullanılabilecek olması iddialarının ardından böyle bir karşılamanın yapılması, terör saldırısına karşı bir önlem olarak da yorumlandı.

İLK KEZ BİR ÇİN CUMHURBAŞKANI HOLLANDA’YA GİTTİ

Göreve gelmesinin ardından ilk resmi Avrupa seyahatine çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, gezisinin ilk durağı olan Hollanda'da temaslarda bulunuyor. Dün Amsterdam'da Hollanda Kralı Willem Alexander ile görüşen Xi, bugün de Lahey'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle bir araya geldi. Eşi Peng Liyuan'ın yanı sıra, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi üyelerinden Wang Huning ve Li Zhanshu ve Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi’nin eşlik ettiği Xi, aynı zamanda Lahey kentinde düzenlenecek 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılacak. 50’den fazla ülkenin temsil edileceği zirvede, nükleer terör saldırılarına karşı önlemler masaya yatırılacak.

Xi’nin bu ziyareti iki ülke arasında 40 yıl önce kurulan diplomatik ilişkilerden bu yana ilk kez bir Çin Cumhurbaşkanının Hollanda’ya yaptığı ziyaret oluyor.

Çin medyasına göre, 200 Çinli iş adamının eşlik ettiği Xi Jinping, Avrupa turunda, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve AB'nin genel merkezlerinde de temaslarda bulunacak.

Hollanda, AB ülkeleri içinde 10 yıldır Çin'in ikinci büyük ticari ortağı konumunda bulunuyor.

Ziyarette iki ülke arasında tarım teknolojileri ve gıda güvenliği alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalanacak. Ayrıca finansal hizmet, çevre dostu projeler ile enerji tasarrufu, tarım ve kentlerin sürdürülebilir kalkınması alanlarında da işbirliğine gidileceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Xi, Hollanda'nın ardından, Fransa, Almanya ve Belçika'yı da ziyaret edecek. CİHAN

Yorumlar