Hollanda'da Kültür Olimpiyatı'na yoğun ilgi

Hollanda Türkiye Dostluk Vakfı (NTFF) ve Katılımcı Veliler Birliği (UVBO) tarafından organize edilen Hollanda'nın Renkleri, Kültür Olimpiyatı Nijmegen'deki tarihi konser salonu ‘De Vereniging’de geniş katılımla gerçekleşti.Nijmegen'de...

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da Kültür Olimpiyatı'na yoğun ilgi

Hollanda Türkiye Dostluk Vakfı (NTFF) ve Katılımcı Veliler Birliği (UVBO) tarafından organize edilen Hollanda'nın Renkleri, Kültür Olimpiyatı Nijmegen'deki tarihi konser salonu ‘De Vereniging’de geniş katılımla gerçekleşti.

Nijmegen'de düzenlenen programa Gelderland Eyalet Valisi ve Kraliyet Temsilcisi Clemens Cornielje ve Nijmegen Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Tankır ile dernek temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, Hollanda ve Türk basınından ve halktan oluşan yaklaşık bin 600 kişilik seçkin davetli katıldı.

Geceye video konferans istemi ile bağlanan Hollanda Eyalet Valisi ve aynı zamanda Kraliyet Temsilcisi Cornielje Clemens, Türkçe 'hoş geldiniz' diyerek başladığı konuşmasında, Hollanda'ya işçi göçünün 50 yıl dönümünde kültür olimpiyatının yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi. Clemens, "Harmonie van Nederland (Hollanda'nın Renkleri) adı altında kültür olimpiyatı iki kültürlerin kaynaşmasına vesile oluyor." dedi.

Hollanda'nın önde gelen kanaat önderlerinden Awraham Soetendorp, bu tür kültür olimpiyatlarının farklı kültürd ki insanların yakınlaşmasına vesile olduğunu söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Düzenlenen etkinlikte Hollanda ve Türk kültürüne ait halk dansları tiyatro gösterileri yapıldı, Türkçe ve Hollandaca şiir ve şarkılar okundu.

Arnhem Açıkhava Müze Müdürü Willem Bijleveld düzenlenen günde yaptığı konuşmada mükemmel bir gün yaşadıklarını, 50 yıl içinde Türklerin misafir işçilikten, kalıcı ve katılımcı bir duruma geçişte önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

Müzisyen ve sanatçı Oscar van Dillen ise bu programın iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağladığını belirtti.

NTFF Başkanı Gürkan Çelik, bin 600 kişilik salonun tamamen dolu olmasının ve Hollanda'nın her tarafından geniş bir katılımın sağlanmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Çelik, "Kültür bir zenginliktir. Kültürlerin paylaşılması zenginliğini artırır. Buradaki çocuklarımız da o zenginliği bizimle paylaştılar. Duygu dolu fevkalade güzel anlar geçirdik." dedi.

NTFF’in her yıl verdiği Cornelis Haga özel ödülü ise Hollanda-Türkiye dostluğuna sağladıkları katkı dolayısıyla Hollanda'nın eski Dişişleri Bakanı eski Ankara Büyükelçisi Dr. Bernard Bot ve Amsterdam Üniversitesi Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. Wim Hupperetz gibi isimlerin de bulunduğu toplam altı kişiye takdim edildi.

Cornelis Haga'nın, 1612 yılında Hollanda’nın İstanbul’a gönderdiği ilk diplomat olması nedeniyle her iki ülke ilişkilerinde önemli bir yeri oluşturduğunu söyleyen NTFF Vakıf Başkanı Dr. Gürkan Çelik, ödülü kazanan isimlerin 50. Yıl Platformu çatısı altında bulunan federasyon ve organizasyonların temsilcilerinden müteşekkil bir jüri tarafından belirlendiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar