Hollanda'da kışlada iftar geleneği sürüyor

Hollanda Savunma Bakanlığı, başkent Amsterdam yakınlarındaki Kraliçe Maxima Kışlası'nda Müslüman askerlere iftar verdi. Son 7 yıldır farklı askeri birliklerde düzenlenen iftara bu yıl Hollanda Jandarma Komutanlığı ev sahipliği yaptı....

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da kışlada iftar geleneği sürüyor

Hollanda Savunma Bakanlığı, başkent Amsterdam yakınlarındaki Kraliçe Maxima Kışlası'nda Müslüman askerlere iftar verdi.

Son 7 yıldır farklı askeri birliklerde düzenlenen iftara bu yıl Hollanda Jandarma Komutanlığı ev sahipliği yaptı. Badhovedorp Maxima Kışlası'nda düzenlenen yemeğe, Hollanda'nın jandarma, kara, hava ve deniz komutanlıklarının ikinci başkanları ile çeşitli rütbelerde askerler ve sivil personel katıldı. Kur'an-ı Kerim'in tilavet edildiği iftarda zemzem suyu ve hurma ikram edilmesi dikkat çekti.

Davette konuşan Tuggeneral Harry van den Brink, Hollanda silahlı kuvvetlerinde çok sayıda Müslüman personelin olduğunu ve inançlarını yerine getirebilmeleri için imkânlar oluşturulduğunu bildirdi. Tümgeneral, orduda iki imamın görevlendirildiğini, Müslüman personel için helal yemeklerin hazırlandığını ve bunun yanı sıra arkadaşlarının inançlarını anlamaları için Müslüman olmayanlara da İslam ile ilgili bilgiler verildiğini kaydetti.

"İSLAM'IN BARIŞ DİNİ OLDUĞUNU VURGULAMAK İSTEDİK"

Hollanda Genelkurmayı'nda iki yıldır manevi rehber olarak görev yapan Binbaşı Suat Aydın ise iftar davetinin, beraber nasıl yaşanıyor olabildiğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Binbaşı Aydın, "Bu iftar ile amaç Müslüman ile Müslüman olmayanı, İslam'ın yaşanılabilecek bir din olduğunu, İslam'ın barış dini olduğunu ve herhangi çıkmazın olmadığını birlik ve beraberlik ve bereketin olduğunu vurgulamaktır." dedi.

Hollanda Ordusu'nda 5 yıldır imam olarak görev yaptığını ifade eden Suat Aydın, görevlerini şu sözlerle anlattı: "Askerlerin iyi ve kötü günlerinde,evliliklerinde ve ölüm törenlerinde bulunarak onların acı tatlı günlerini hep beraber paylaşıyoruz. Gayemiz askerlerin Müslüman olsun veya olmasın kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak."

İFTARLAR ÖN YARGILARI KIRMAK İÇİN VESİLE

Hollanda Kraliyet Birliği'nde görevli Üsteğmen Mustafa Bal ise iftar yemeğine yeni Müslüman olmuş askerlerin de katıldığını belirtti. İftarı İslam'ı ve İslam kültürünü Müslüman olmayan askerlere aktarmak bakımından da faydalı bulduğunu ifade eden Bal, "İslam hakkında soru soramayanlar iftar masasında İslam hakkında her türlü soruları sorabiliyorlar. Müslüman olmayan insanlar bizim dinimizin güzelliğini göremiyorlar. Sadece televizyona bakarak, ona inanarak İslam'ı tanıyorlar." dedi ve bu tür organizasyonların yanlış algıları kırmak adına bir vesile olduğunu dile getirdi.

Hollanda Savunma Bakanlığı'nın davetlisi olarak bu iftar programına STK temsilcileri olarak katıldığını söyleyen Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Arif Yakışır ise Hollanda Ordusu'nun faaliyetlerini güzel bir hava içerisinde tanıma fırsatı bulduklarını dile getirdi. Yakışır, Müslümanları bir araya getirmelerine vesile olan Savunma Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Hollanda Savunma Bakanlığı'nın iftarına geçtiğimiz yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliği yapmıştı. CİHAN

Yorumlar