Hollanda’da ırkçılık protesto edildi

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen gösteride ırkçılık ve ayrımcılık protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda’da ırkçılık protesto edildi

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen gösteride ırkçılık ve ayrımcılık protesto edildi.

21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü çerçevesinde Irkçılığa ve Dışlanmaya Son Platformu tarafından başkentin Museumplein Meydanı’nda gerçekleşen gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Aralarında çok sayıda Türk STK'ları da bu yürüyüşe destek verdi.

Çeşitli kuruluşların yer aldığı ‘21 Mart Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü’ çerçevesinde düzenlenen geleneksel gösteride özellikle Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’ın Faslılarla ilgili ayrımcılık ve ırkçılık içeren ifadeleri de protesto edildi. Yürüyüşte Hollandalı, Faslı, Surinamlı, Türk, Antilyanlılar ve diğer etnik gruptan kişiler ‘Hepimiz Faslıyız’ diyerek slogan attı.

WİLDERS'İN SÖYLEMLERİ KORKUNÇ VE UTANÇ VERİCİ

Yürüyüş, Museumplein Meydanı’ndan başladı ve 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından Yahudilere yapılanları protesto etmek için grev eylemi başlatan ‘Dok’ işçilerinin anısına dikilen anıtın bulunduğu Daniël Meijerplein Meydanı’nda son buldu. Burada Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Eberhard van der Laan, başkentte 180 ulustan insanın bir arada yaşadığına işaret ederek, bu birlikteliği bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini vurguladı. Van der Laan " Wilders'in söylemleri korkunç ve utanç verici. Bu tür ayrımcı söylemler insanlarda korkuya sebep verir. Farklılıkları zenginliktir. Ayrıştırmak yerine birlikte çalışmak gerekir. Tüm ayrımcılık ve ırkçılık kötü ve zalimdir." dedi.

Organize Komitesi, "Siyasilerin Hollanda’daki aşırı sağcı politikacıların ırkçı söylemleri karşısında susmayacağız." İfadelerini kullandı. Zaman zaman müzik eşliğinde hareketlenen yürüyüşte 'ırkçılığa ve ayrımcılığa son', 'Rutte 2 Hükümeti yeter artık', 'Wilders Irkçı', 'Yeter artık Wilders', 'Hollanda'da herkes eşit', 'Ülke'deki renkliliği kimse bozamaz', 'Yahudiler ve Faslılar arasında dayanışma' ve 'Irkçılık deliktir' dövizli pankartları taşındı.

TÜRK STK'LAR DA IRKÇILIĞA TEPKİ GÖSTERDİ

Yürüyüşe destek veren Türk STK'lar da ırkçılığa tepki gösterdi. Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı pankartların taşındığı gösteride yabancı kuruluşlar adına bir konuşma yapan Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı Mustafa Ayrancı, Hollanda'da ırkçılığın başını alıp yürüdüğüne dikkat çekti. Ayrancı "Hollanda yerel seçimlerinde ırkçı parti lideri Wilders'in yaptığı bir konuşma vardı. O konuşmasında ‘Hollanda’da daha mı az, yoksa daha mı çok Faslı istediklerini’ sordu. Salondakilerden ‘daha az’ cevabı alan Wilders, ‘bu sorunu çözeceğiz’ karşılığını verdi. Bu sözü ile tüm Hollanda halkına yeter artık dedirtti. Bir siyasi partinin ırkçı olduğunu biliyorduk. Ama artık bu kadar da bu söylemler yeter dedik. Bu söylemin takibinde kendi partisinden milletvekili ve yeni seçilen meclis üyeleri de istifa etti. Bu söylemler bütün Hollanda'yı ayağa kaldırdı. Hollandalı, Türk, Surinamlı ve diğer etnik kökenden insanlar olarak 10 bin kişinin katıldığı bu yürüyüşte "Hepimiz Faslıyız" dedik. Bu durum bizleri mutlu etti. Çünkü bizler bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülkenin artık ayrılmaz parçasıyız. Bize yönelik yapılan ayrımcı ve ırkçı söylemle bu ülkenin toplumuna ve demokrasisine yapılmıştır. Herkes tek ses olarak buradayız ayrımcılığa ve ırkçılığa hayır dediler." diye konuştu.

Ülkesel ayrımcılık ve ırkçılık platform üyesi Fındık Demir de, Hollanda uzun süredir Wilders gibi ırkçı bir liderin yaptığı ayrımcılık karşısında söylemlerine karşı çıkarak dik durduklarını söyledi. Demir, "Son söylemleri insanlar üzerinde büyük bir etki yaptı. Buna karşı olduğumuzdan dolayı aynı zamanda 21 Mart ırkçılıkla ve ayrımcılıkla mücadele günü olduğu için ülkesel olarak bu tür söylemelere hayır diyerek yürüyüş yaptık." dedi.

Amsterdam İşçi Partisi Eski Meclis Üyesi Yüksel Kaplan ise Wilders'in faşist ve ırkçı söylemlerine karşı Faslılar ile elele olduklarını ve onlara destek verdiklerini söyledi. Kaplan, "180'e yakın etnik kökenin yaşadığı Amsterdam'da hep bir olarak bu gün buradayız ve ayrımcılığın karşısındayız." ifadelerini kullandı.

Fas kökenli Ahmed Yousuf ise kendilerine yönelik aşağılık ve ayrımcı sözlerden dolayı Wilders'i şiddetle kınadıklarını söyledi. Yousuf şöyle konuştu: " Bu tür söylemler tüm Hollanda'nın sesi değil. Çünkü bu gün tüm Hollanda bir olarak Wilders'e yeter artık dedik. Bizlere sahip çıktılar. Çok memnunuz."

Amsterdam Merkez Belediye Meclis Üyesi Orhan Kayar, Amsterdam'da ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı tek yumruk olmak amacı ile burada olduklarını dile getirdi. Kayar, "Son dönemlerde Faslı kökenli insanlara yönelik onları küçük düşüren, onları toplumdan gerçekten ayrıştıran söylemlere karşı olmak için ve sesimizi yükseltmek için toplanmış bulunmaktayız." diye konuştu.

Türk kökenli Çok kültürlülük Vakfı Başkanı Salih Türker ise, protestoda ülke genelinde tüm sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, halkların tek vücut olarak yürüyüşte bulunmalarının Wilders'e iyi bir sinyal verildiğini ifade etti. Türker, "Müslüman, Yahudi, Hıristiyan ve Budist kökenli insanların burada olmaları ırkçı parti olan PVV ve onun lideri Irkçı Wilders'e karşı protestoda bulunduk. Bu açıklamaları en şiddetli bir şekilde kınıyoruz." dedi.

WİLDERS'TEN İKİ MİLLETVEKİLİ VE 5 MECLİS ÜYESİ İSTİFA ETTİ

Bu arada Hollandalı aşırı sağcı Geert Wilders’in ülkedeki Faslı göçmenlerle ilgili söylediği sözler, kendi partisinde de tepkiye yol açtı. Wilders’in liderliğindeki Özgürlük Partisi’nden (PVV) iki milletvekili istifa etti. Milletvekillerinin istifalarını belediye yönetimlerinde görevli 5 üye daha istifa etti. Hollanda yerel seçimleri sonrası Wilders'in Faslılar sorununu ülkede çözecekleri yönündeki ırkçı söylemler Hollanda koalisyon hükümeti tarafından da sert bir dille eleştirilmişti. Hollanda Faslılar Birliği (SMN) ise ırkçı Wilders'e dava açacaklarını açıklamışlardı. Wilders konu ile ilgili olarak sözlerinin arkasında olduğunu kesinlikle geri adım atmayacağını söyledi.

Hollanda polisinin sıkı güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte bir tanede polis helikopteri havadan sürekli kontrol yaptı. Atlı polisler de alan kenarında hazır bekletildi. Herhangi olumsuz bir olayın meydana gelmediği yürüyüş 3 saat sonra olaysız bir şekilde sona erdi. CİHAN

Yorumlar