Hollanda'da cumhurbaşkanlığı seçimi için iki bölgede oy verilecek

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenlendi.Başkonsolos Togan Oral seçim için Rotterdam bölgesinde 63, Deventer bölgesinde ise 24 sandık kurulacağını...

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da cumhurbaşkanlığı seçimi için iki bölgede oy verilecek

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenlendi.

Başkonsolos Togan Oral seçim için Rotterdam bölgesinde 63, Deventer bölgesinde ise 24 sandık kurulacağını söyledi. Hollanda'daki vatandaşlar Rotterdam'da Ahoy fuar, kongre ve sergi sarayında, Deventer'de ise de Scheg spor salonunda kurulacak iki ayı merkezde oy kullanacak.

Togan Oral, Hollanda'da toplam oy kullanacak seçmen sayısının 240 bin kişi olduğunu açıkladı. Oral, "Hollanda genelinde toplam 4 gün sürecek oy verme işleminin ilk turun 31 Temmuz-3 Ağustos, gerekmesi halinde ikinci tur oy verme işleminin de 17 Ağustos-20 Ağustos'ta gerçekleşecek. Seçim bölgesi kapsamında yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi Rotterdam. 10 bin metrekare büyüklüğündeki Ahoy sergi sarayının seçilmesinde, ulaşımın kolaylığı ve güvenlik düşünülerek burası seçildi." dedi.

Togan Oral, "Vatandaşlarımızın yapması gereken en önemli şey, seçmen listesinde kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri. Herkes www.ysk.gov.tr internet adresindeki yurt dışı seçmen sorgulama bölümüne vatandaşlık numarasını girerek bunu öğrenebilir. Bu sorgulama sonucu seçmen listesinde kayıtlı olmadıklarını tespit eden vatandaşlarımızın en kısa sürede adres beyanında bulunmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

RANDEVU ALINMASI GEREKİYOR

Oral, Türkiye'de 2 Temmuz'da seçmen listelerinin askıya çıkacağını, buna paralel olarak yurt dışında yaşayan vatandaşların da bu tarihten itibaren www.ysk.gov.tr internet sitesinden seçmen listesinde yer alıp almadıklarını öğrenebileceğini söyledi. Başkonsolos Oral, "Yurtdışında ciddi bir seçmen kitlesi var. Burada Türkiye'deki gibi imkanlar yok. Randevu sistemi aşırı yığılmayı önleyecek. Vatandaşlarımız 21 Temmuz'dan itibaren YSK'nın internet sitesinden istedikleri gün ve zaman diliminde oy kullanabilmek için randevu alabilir. Bunu yapmayanlara sistem kendisi otomatik randevu günü ve zamanı verecek. Vatandaşlarımız hangi sandıkta oy kullanacaklarını önceden öğrenerek gelmeliler. Aksi halde burada onlara yardımcı olamayız." dedi.

OYLAR TÜRKİYE'DE SAYILACAK

Oy verme işlemi 08.00- 17.00'de olacak. Gün ise 08.00-12.00 ve 12.00-17.00 olarak iki dilime ayrılacak. Seçmenler oy kullanmaya gelirken yanlarında TC kimlik numarası yazılı fotoğraflı nüfus cüzdanları ya da pasaportlarını bulundurmaları gerekiyor. Türkiye'deki gibi yurt dışında da sandık kurulları oluşturulacak ve bu kurullar YSK tarafından belirlenecek. Sandık kurulu başkanı, bir kamu görevlisi ve 3 de Türkiye'deki son genel seçimlerde en yüksek oyu alan 3 siyasi parti temsilcisinden oluşacak. Oy sayım işlemi ise Türkiye'de olacak. CİHAN

Yorumlar