Hollanda devleti, Srebrenitsa'da katledilen 3 kişi için tazminat ödeyecek

Hollanda Yargıtayı, 1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrinde katledilen 3 Müslümanın ailelerine tazminat ödenmesini onayladı.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda devleti, Srebrenitsa'da katledilen 3 kişi için tazminat ödeyecek

Hollanda Yargıtayı, 1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrinde katledilen 3 Müslümanın ailelerine tazminat ödenmesini onayladı. Aileler ise 80 bin Euro'luk tazminatı düşük buldu.

Tazminat miktarının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyelyen Bosnalı ailelerin avukatı Liesbeth Zegveld, "Yargıtay'ın bu kararını saygı gösteriyoruz. Fakat bu, mağdurlar açısından son derece yetersiz bir miktar." dedi.

Yargıtay daha önce Srebrenitsa'da BM gücü çerçevesinde görev yapan Hollanda askerlerinin, kendilerine sığınan üç Bosnalıyı koruma görevini yerine getirmediğine hükmetmişti.

Davacılardan Hasan Nuhanoviç, NATO için tercümanlık yaptığı dönemde üç akrabasını katliamdan kurtarmak için Hollanda kışlasına getirdiğini fakat görevli olmadıkları için buraya kabul edilmediklerini belirtmişti. Nuhanoviç'in akrabaları daha sonra Sırp milisler tarafından katledilmişti.

Diğer taraftan geçen hafta 'Srebrenitsa Anneleri' derneğinin, mağdur aileler için Hollanda aleyhine açtığı davanın 16 Temmuz'da karara bağlanması bekleniyor.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri, 11 Temmuz 1995’te BM tarafından güvenli bölge ilan edilerek Hollandalı Barış Gücü askerlerinin korumasına verdiği Srebrenitsa’ya girerek 5 günde 8 binden fazla silahsız Müslüman Boşnak erkeği katletmişti. Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan iki Sırp lider Radovan Karadziç ile Ratko Mladiç, halen Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanıyor. CİHAN

Yorumlar