Hocalı Soykırımı’nın 22. yıl dönümü hüzünle anıldı

Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdiği soykırımının 22.

Google Haberlere Abone ol
Hocalı Soykırımı’nın 22. yıl dönümü hüzünle anıldı

Ermeni askerlerinin Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdiği soykırımının 22. yıl dönümü hüzünle anıldı.

Hocalı Soykırımı’nı anma etkinlikleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve devlet erkânının başkent Bakü'de Hocalı şehitleri için dikilen ''Ana feryadı'' anıtını ziyaret ile başladı. Cumhurbaşkanı Aliyev, şehitlik önünde yapılan askeri törenle anıta çelenk koydu.

Bakü ve Azerbaycan'ın birçok bölgesinden gelen vatandaşlar, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, ülkedeki bazı büyükelçilikler de anıta çelenk koyarken, kanlı hadiselerin şahitleri ve birçok vatandaş da gözyaşları içerisinde anıta karanfiller bıraktı.

Etkinliğe ellerinde Azerbaycan ve Türkiye bayrakları il katılan kalabalık, ''Hocalıya Adalet '', “Karabağ bizimdir, bizim kalacak'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez ''gibi sloganlar attı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulunan Mihriban Hüseynova, söz konusu katliamda ailesi ve birçok yakınının Ermeniler tarafından katledildiğini söyledi. Hüseynova, “Kocamı öldürdüler. Kız kardeşimin kızlarını, oğullarını öldürdüler. Kız kardeşim yaşanan açıya dayanamadı kahrından öldü. Hepsini katlettiler. Tarih yine tekerrür etti.” dedi.

Katliamın canlı şahidi Leyla Memmedova da Hocalı'da yaşananların insanlık dışı olduğunu ifade ederek, acılarının çok büyük olduğunu söyledi. Memmedova hadiselerde Ermenilerin yaşlı, kadın, çocuk demeden katliam yaptıklarını söyledi.

Anma programına katılan Türk işadamı Hasan Ataşkaya da Hocalı hadisesini son yüzyılda yapılan en büyük katliamlardan biri olarak değerlendirdiğini söyledi. Azerbaycan'da yaşayan bir işadamı olarak yaşananlara kayıtsız kalamadıklarını ve çocuklarıyla birlikte programa katıldığını bildirdi.

Törene katılan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun da 26 Şubat tarihinin 22 yıl önce yaşanan katliamın, facianın anıldığı gün olduğunu vurguladı. Etkinliğin o dönemde yaşananları tekrar hatırlatmak ve dünyadaki tüm insanların vicdanına hitap etmek için önemli bir vesile olduğunu söyledi.

Ermeni askeri güçleri, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki tek havaalanına sahip ve askeri açıdan stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için 25 Şubat 1992'den itibaren saldırıya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan Hocalı Soykırımı’nın acı bilançosu ortaya çıktı. Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150 kişinin akıbeti halen bilinmiyor. CİHAN

Yorumlar