“Hizmet Hareketi anayasaya aykırı değil, özel okul açmak bir hak”

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti meclis oturumunda Hizmet Hareketi bağlamındaki soruya cevap geldi. Türk müteşebbislerin açtığı okullarla ilgili soruyu Yeşiller partili Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann cevapladı.Hizmet Hareketi’nin...

Google Haberlere Abone ol
“Hizmet Hareketi anayasaya aykırı değil, özel okul açmak bir hak”

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti meclis oturumunda Hizmet Hareketi bağlamındaki soruya cevap geldi. Türk müteşebbislerin açtığı okullarla ilgili soruyu Yeşiller partili Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann cevapladı.

Hizmet Hareketi’nin anayasaya aykırı çalışmalar içinde olmadığını açıklayan Löhrmann, “Ayrıca herhangi bir siyasi girişim içinde bulunduğu iddiası bugüne dek Anayasa Koruma Dairesi tarafından yapılan araştırmalarda sonuçsuz kaldı.” dedi.

Löhrmann, Hizmet Hareketi’nin Alman Anayasası’na uygun olduğunu İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu rapordan okudu. Bu bilgilerin yanı sıra okulların uyuma aykırı olup olmadığı sorusuna Löhrmann şöyle cevap verdi: “Biz kesin biçimde hukuka bağlıyız. Anayasamızda özel okul açma özgürlüğü açık bir madde olarak yazılı ve bu kanuna hukukçularımız ve anayasa mahkemelerimiz defalarca yürütülen davalarda önem vererek sahip çıktı; bu tür davaları hep özel okul açacak olanlar kazandı. Bu kanun böyle olduğu sürece bu konuda bir değişiklik olamaz.”

Löhrmann, belediyelerin bu konuda talepte bulunan herhangi bir kurumu standart denetiminden geçip okul açmaya uygunluğunu ispatlayan her kuruma ehliyeti anında vermek mecburiyetinde olduğunu söyledi. Essen’de açılması gündemde olan özel okul hakkında yorum yapan Essen Belediyesi Okul Masası Müdürü Peter Renzel, bu okulların uyuma engel olduğunu ileri sürmüştü.

Löhrmann, okulun henüz açılmasına izin verilmeyişinin tek sebebini müteşebbis kurum Rhein-Ruhr-Bildungsverein’in henüz uygun bir okul binası bulamayışına bağladı ve şartların yerine getirilmesi anında Düsseldorf bölge yönetiminin izni vermesinin önünde bir engelin kalmayacağını vurguladı. CİHAN

Yorumlar