Hıristiyan Demokratlardan çifte vatandaşlık görüşmelerini durdurma tehdidi

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) SPD'li üç eyaletin hazırladığı çifte vatandaşlık yasa tasarısını geri çektirmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Hıristiyan Demokratlardan çifte vatandaşlık görüşmelerini durdurma tehdidi

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) SPD'li üç eyaletin hazırladığı çifte vatandaşlık yasa tasarısını geri çektirmesini istedi. CDU aksi takdirde çifte vatandaşlık görüşmelerini durdurmakla tehdit etti. CDU Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, eyaletlerin teklifinin çöpe atılmaması durumunda görüşmeye devam etmeyeceklerini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'in yönettiği Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein eyaletlerinin göçmen ailelerin Almanya'da doğup büyüyen çocuklarına ön şartsız çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için Eyalet Temsilciler Meclisi'nde inisiyatif başlatıp yasa tasarısı hazırlaması hükümet ortağı CDU'yu rahatsız etti. Hıristiyan Demokrat Birlik Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, "Eyaletler yasa tasarısını çöpe atmazlarsa vatandaşlık yasasının değiştirilmesi için görüşme yapılmayacak." dedi.

SPD yönetimin eyaletlere kesin bir dille “Çifte vatandaşlık yasasındaki değişiklik koalisyon sözleşmesi kapsamında ela alınacak“ mesajını vermesini isteyen Strobl, “SPD yönetimi karar vermeli. Eyaletlerin tasarısı çöpe atıldığı zaman konuşmaya devam edebiliriz. Eğer vazgeçmezlerse pazarlık yapmaya gerek yok ve yürürlükteki yasa geçerliliğini korur. CDU, yürürlükteki yasaya razı." diyerek SPD'yi tehdit etti. Üç eyaleti ‘çirkin bir hareket'te bulunmakla suçlayan CDU Genel Başkan Yardımcısı, SPD'nin aynı zamanda hem iktidar hem de muhalefet olamayacağını söyledi. F.S.A'ya konuşan Strobl, “SPD kararını versin. Gelecek dört yıl böyle çalışamayız." dedi.

SPD Federal Meclis Grup Başkanvekili Eva Högl ise ‘opsiyon modeli'nin kaldırılıp çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için hem durumdan etkilenenler hem de yerel yönetimler için pratik ve faydalı bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. “Temel hareket noktamız koalisyon sözleşmesidir.“ diyen Högl, CDU ile ortak bir yol bulacaklarını vurguladı.

SPD'li eyalet başbakanlarının koalisyon sözleşmesine attıkları imzayı unuttuklarını iddia eden CDU Genel Sekreteri Peter Taube ise “SPD'li başbakanlar koalisyon pazarlığında yer aldılar ve onayladılar. Şimdi çifte vatandaşlıkla ilgili inisiyatif şaşırtıcı. Eğer bazılarının kısa sürede unutma alışkanlığı varsa beraber onayladığımız koalisyon sözleşmesini postayla göndererek hatırlatabiliriz. Sözleşmede CDU ve SPD'nin çifte vatandaşlık konusunda nasıl anlaştıkları yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Koalisyon sözleşmesinde yer alan Almanya'da doğup büyüme şartının nasıl tanımlanacağı tartışma konusu olmuştu. CDU'lu İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere okul diploması, belli bir süre Almanya'da yaşadığına dair ikametgah kaydı gibi değişik ön şartlar getirilmesini talep ederken, SPD herhangi bir ön şart konulmadan opsiyon modelinin kaldırılmasını istiyor. CİHAN

Yorumlar