Hintli ve Pakistanlı komutanlar, 14 yıl sonra biraraya geldi

Pakistan ve Hindistan arasında uzun zamandır Keşmir sınırında devam eden ateşkes ihlalleri, iki ülkenin üst düzey askerlerini 14 yıl sonra bir araya getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Hintli ve Pakistanlı komutanlar, 14 yıl sonra biraraya geldi

Pakistan ve Hindistan arasında uzun zamandır Keşmir sınırında devam eden ateşkes ihlalleri, iki ülkenin üst düzey askerlerini 14 yıl sonra bir araya getirdi. Pakistan Ordusu Askeri Operasyonlar Genel Komutanı Tümgeneral Amir Riaz ve Hintli mevkidaşı Korgenaral Vinod Bhatia, iki ülkenin Wagah Attari sınırında biraraya geldi.

1999 yılında meydana gelen Kargil savaşında ateşkes ilanı için biraraya gelen iki ülke komutanları, 14 yıl sonra bu sefer sınır ihlallerini görüşmek için biraraya geldi.

Özellikle Keşmir eyaleti sınırında sık sık yaşanan ateşkes ihlalleriyle gerilen ikili ilişkileri normalleştirmek için atılan bu adım, dünya genelinde de olumlu karşılandı.

Üstdüzey askeri erkan ve devlet görevlilerinin de eşlik ettiği Pakistan ve Hindistanlı askerlerin görüşmeleri fikir alışverişi şeklinde gelişti.

29 Eylül’de Newyork’ta biraraya gelen Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif ve Hintli meslektaşı Manmohan Singh, iki ordunun operasyon komutanlarının biraraya gelmeleri konusunda anlaşmıştı.

2003 yılında imzalanan ateşkes anlaşması sonrasında geçtiğimiz yıl Keşmir sınırında iki taraftan da askerlerin karşılıklı ateş anında öldürülmesi sonucu iki nükleer güce sahip komşunun ilişkileri gerilmişti. Daha once 3 büyük savaş yaşayan Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir meselesi hala en büyük sorun olarak çözülmeyi bekliyor. CİHAN

Yorumlar