Hindistan’dan ABD’ye diplomatik misilleme

Hintli bir diplomatın New York’ta kelepçelenip tutuklanmasının ardından, Hindistan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında başlayan diplomatik kriz büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan’dan ABD’ye diplomatik misilleme

Hintli bir diplomatın New York’ta kelepçelenip tutuklanmasının ardından, Hindistan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında başlayan diplomatik kriz büyüyor.
Geçtiğimiz hafta New York’ta çocuğunu okula bıraktıktan sonra sokak ortasında elleri kelepçelenerek gözaltına alınan Hindistan’ın New York Konsolos Yardımcısı Deyani Khobragade’nin olayı Yeni Delhi’nin sert tepkisine neden oldu.
Amerikan makamlarına göre Khobragede; Hindistan’dan getirdiği çocuk bakıcısı için sahte belge hazırlayıp Amerikan elçiliğine sundu ve çocuk bakıcısına söz verdiği maaşı ödemediği için gözaltına alındı. Hindistan makamları diplomatların dokunulmazlıkları olduğunu savunurken, ABD makamları Khobragade’nin tam dokunulmazlığa sahip olmadığını iddia etti.
ABD’den gelen açıklamalar üzerine başkent Yeni Delhi’de konuşan Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid diplomatlarına yapılanın kabul edilemez olduğunu belirterek, gerekli adımların atılacağını dile getirdi. Hindistan polisi Yeni Delhi çevresinde adeta bir kale görünümü veren Amerikan Elçiliği çevresindeki güvenlik barikatlarını kaldırmaya başladı. ABD’den gelen bir üst düzey heyete hem hükümet hem de muhalefet randevu vermeyerek tepki gösterdi. Hindistan makamları bir ileri adım olarak Yeni Delhi’deki ABD elçiliğinde görevli bazı gay ABD’li diplomatların Hindistan Yargıtayı’ nın geçen hafta onayladığı gay birliktelikleri yasaklayan kanuna göre tutuklayabileceği bildirildi.

39 yaşındaki Khobragade 250 bin dolar karşılığı kefaletle serbest bırakılırken yargılanmasına devam edilecek. ABD Dışişleri sözcüsü Marie Harf yaptığı açıklamada diplomatların güvenliğinin ABD güvenlik prosedürleri dahilinde olduğunu ve Hintli diplomatın tutuklanmasında da uygulandığını savundu. Khobragade suçlu bulunması halinde ABD kanunlarına göre vize yolsuzluğundan 10 yıl yalan beyandan 5 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

CİHAN

Yorumlar