Hindistan’da yolsuzluk karşıtı yeni parti hükümeti kurdu

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde olduğu Delhi eyaletinde geçtiğimiz ay yapılan eyalet meclisi seçimlerinde büyük sürpriz yaparak ikinci olan yolsuzluk ve rüşvet karşıtı Avam Halk Partisi (AAP) lideri Arvind Kejriwal hükümeti kurarak başbaka.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan’da yolsuzluk karşıtı yeni parti hükümeti kurdu

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin de içinde olduğu Delhi eyaletinde geçtiğimiz ay yapılan eyalet meclisi seçimlerinde büyük sürpriz yaparak ikinci olan yolsuzluk ve rüşvet karşıtı Avam Halk Partisi (AAP) lideri Arvind Kejriwal hükümeti kurarak başbakan oldu.

Yeni Delhi’deki Ram Lila meydanında 100 bini aşkın kişinin katılımı ile düzenlenen törende Arvind Kejriwal, Vali Najib Jung’un huzurunda yemin etti. Partinin sembolü olan süpürge ile yolsuzluk ve rüşvete asla müsaade etmeyeceklerini dile getiren Kejriwal, halktan aldıkları güçle bu yola devam edeceklerini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay yapılan seçimlerde Delhi eyaletindeki 70 sandalyeden 28’ini kazanarak büyük dikkat çeken daha bir yıllık AAP, seçimlerden 32 sandalye ile birinci çıkan muhalefet Bharatiya Janata Partisi (BJP)'nin hükümeti kuramaması ile bu görevi almıştı. Seçimlerde büyük şok yaşayarak sadece 8 sandalye alabilen eski hükümet Kongre Partisi, AAP’ye destek olacağını açıklamıştı. İlk olarak hiçbir parti ile koalisyona gitmeyeceğini açıklayan AAP, daha sonra halka mesaj ve internet üzerinde hükümeti kurup kurmamasını sordu. Milyonlarca kişinin internet ve SMS yolu ile destek verdiği AAP, böylelikle Delhi eyalet hükümetini kurdu.

2011 yılında Hindistan’da patlak veren yolsuzluk ve rüşvet karşıtı protesto ve açlık grevlerinde Anna Hazare ile birlikte başı çeken Arvind Kejriwal, vergi memuru iken yolsuzlukla mücadele için istifa etmişti. Daha sonra yolsuzluklarla siyaset yolu ile mücadele etme yolunu seçince Anna Hazare’den eleştiri almasına rağmen parti kurup Delhi eyalet seçimlerine katıldı.

Sıradan yaşamı ve halktan biri olması ile seçmenin sevgisini kazanan Kejriwal’in AAP partisinin sembolü olan süpürge, seçimler öncesi yolsuzluğa karşı adeta sembol haline gelmişti. Hint medyasında çıkan haberlere göre AAP’nin hükümeti kurmasının kesinleşmesi sonrasında birçok üst düzey eyalet devlet memurunun yolsuzluklarını gizlemek için belgeleri imha etmesi görüntülendi. Kejriwal’in yemin törenine bazı AAP milletvekillerinin metro ve toplu taşıma kullanarak gelmeleri ise dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar