Hindistan’da genel seçimlerinde oy kullanma başkent Yeni Delhi’de de başladı

Hindistan’da 9 aşamalı olarak 7 Nisan ile 12 Mayıs tarihleri arasında yapılacak genel seçimlerde başkent Yeni Delhi ayağında oylar kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan’da genel seçimlerinde oy kullanma başkent Yeni Delhi’de de başladı

Hindistan’da 9 aşamalı olarak 7 Nisan ile 12 Mayıs tarihleri arasında yapılacak genel seçimlerde başkent Yeni Delhi ayağında oylar kullanılıyor.

Yeni Delhi’den Hindistan Parlamentosu alt kanadı Lok Sabha’ya gidecek 7 milletvekilinin seçileceği oylama bugün sabah 09.00’da başladı. Elektronik oy verme makinelerinin kullanıldığı oylama işleminden sonra oy kullananların işaret parmaklarına işaret mürekkebi sürüldü.

Hindistan merkezi hükümetini halen yürüten Kongre Partisi’nin olağan Başbakan adayı Rahul Gandi ve parti başkanı annesi Sonia Gandi de oy kullanma merkezine gelerek oylarını kullandı.

Kongre Partisinin kazanması halinde mevcut Başbakan Manmohan Singh'ten sonra başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan Rahul Gandi’nin karşısında ise Hindu Milliyetçisi aşırı sağcı Bharatiya Janata Partisi (BJP) adayı Narendra Modi bulunuyor. Seçim öncesi kamu oyu yoklamalarına göre BJP önde giderken yolsuzluk karşıtı Avam Halk Partisi AAP’nin de ilk defa girdiği genel seçimlerden önemli rakamda milletvekili çıkarması bekleniyor. Kamu oyu yoklamaları Hindistan tarihinde oyların en çok bölündüğü seçimlerden olacağını gösteriyor. Buna göre Kongre Partisi, BJP gibi büyük koalisyon partileri dışarıdan yerel ve bölgesel partilerin desteğini almadan hükümeti kuramayacak.

Seçim çalışmalarını sürdüren AAP lideri Arvinde Kejrival yolsuzluğa son sloganı ile halkın önüne çıkarken geçen hafta iki defa seçim meydanlarında tokatlı saldırıya uğradı. Hint basını bu saldırıların hemen ardından Kejriwal’in saldırganı affetmesi yüzünden daha çok kurgu olduğu iddialarını yazıyor. Özellikle gençler arasında çok popüler olan AAP tecrübesizliği ile hükümeti kurduğu Delhi eyaletinde sadece 49 gün durabilmiş sonra hükümeti fesh etmişti. BJP ise güçlü adayı Narendra Modi ile daha güçlü bir ekonomi vaat ediyor. Başbakanı olduğu Gujarat eyaletini kalkındırması ile öne çıkan Modi’nin en büyük sorunu 2002 yılında Hindu Müslüman toplumsal çatışmalarında sessiz kalarak 3 bine yakın kişinin ölmesine göz yumduğu iddiaları. Mevcut hükümet Kongre Partisi Hindistan’ın kurucu ve en tecrübeli partisi olmasına rağmen adı sık sık yolsuzluk ve rüşvetçi bakan ve vekillerle anıldığından halkın gözünde büyük prestij aşınmasına uğradı. Kongre partisi bu çıkmazdan Rahul Gandi gibi genç liderlerle çıkmayı planlıyor. Ancak siyasi analistler Rahul Gandi’yi çok tecrübesiz buluyor.

Yaklaşık 815 milyon seçmenin 930 bin seçim merkezinden oy verme makinelerinde oy vermesi işlemi 12 Mayısta sona erecek. Bütün Hindistan’dan toplanan oyların ardından sonuçların açıklanmasına 16 Mayısta başlanacak. Hindistan Yüksek Seçim Kurulu yüksek rakamdaki seçmenin organizesi ve güvenliğinin sağlanması için seçimleri 9 aşamada 40 günde organize ediyor.

2012 resmi rakamlarına göre 1 milyar 230 milyonu aşan nüfusu ile Hindistan, Çin’den dünyanın en kalabalık ikinci nüfusu. 2009 seçimlerine göre 100 milyon yeni seçmenin olduğu Hindistan ülke tanıtımlarında “dünyanın en büyük demokrasisi” olarak tanıtılıyor. Seçimler sonunda 815 milyon seçmen parlamentonun alt kanadına 543 milletvekili seçecek.

Hindistan’da 1999 yılında başlanan Elektronik Oy Kullama Makinaları 2004 yılında bütün Hindistan’da ilk defa genel seçimlerde kullanıldı. 2008 ve 2010 yıllarında güvenliğinden dolayı yüksek mahkemelerde davalık olan oy kullanma makinalarının güvenliği Hindistan Yüksek Mahkemesince de onaylandı. Hintli mühendislerin geliştirdiği yazılım sayesinde bütün oylar seçmen koduna göre kullanıldıktan sonra Hindistan Yüksek Seçim Kurulunca kapalı sistemde toplanılarak sayılıyor. CİHAN

Yorumlar