Hindistan’da 815 milyon seçmen sandığa gidiyor

Dünyanın en kalabalık demokrasisi Hindistan, 2014 genel seçimleri için 7 Nisan ve 12 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidecek.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan’da 815 milyon seçmen sandığa gidiyor

Dünyanın en kalabalık demokrasisi Hindistan, 2014 genel seçimleri için 7 Nisan ve 12 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidecek.

815 milyonu aşan seçmen nüfusu ile dünyanın en kalabalık demokrasisi olan Hindistan’da seçimlerin 1 aydan uzun bir zamana yayılmasının sebebi seçim sandıklarının organizesi ve güvenlik.

Seçimler, 3 milyondan fazla polis ve askerin seçim güvenliğini sağlaması sebebiyle aşamalı olarak yapılacak. Özellikle doğu eyaletlerinde Maocu teröristlerin sandık merkezlerine saldırıları sonrası güvenliği artıran Hint güvenlik güçleri, seçim süresince teyakkuzda olacak.

1999 yılında kendi teknolojisi olarak geliştirdiği 'Elektronik Oy Kullanma Makinası'nı 2004 yılında bütün Hindistan’da uygulamaya başlayan ülke bu yönüyle de gurur duyuyor.

Köyler dahil tüm seçmenlerin 930 bin seçim noktasında elektronik makinelerde oy kullanacağı Hindistan’da sistemin güvenliği belirli bir süre sorun teşkil etmişti. Hintli mühendislerin geliştirdiği güvenlik sistemi ile kapalı devre çalışan makineler, oy işleminin ardıından seçim kurullarında toplanarak sonuçlar merkezden ilan edilecek.

28 eyalette ve Hindistan’ın yurtdışındaki temsilciliklerinde yapılacak oylama sonrası Hindistan Parlamentosuna 543 milletvekili seçilecek. Çoğunluk olan 272'yi elde edecek koalisyon, hükümeti kuracak. Seçimlerde, aşırı sağcı Bharatiya Janata Partisi BJP liderliğindeki UPA koalisyonu adayı Narendra Modi ve Kongre Partisi liderliğindeki sosyal demokrat NDA koalisyonu adayı Rahul Gandi başbakanlık için yarışacak.

12 Mayıs'ta bitecek seçim sürecinden sonra sonuçlar, 16 Mayıs’ta Hindistan Seçim Komisyonu'nca açıklanacak. CİHAN

Yorumlar