Harkiv, yarınki referanduma katılmayacak

Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yapılacak federallik referandumuna, Harkiv Bölgesi katılmayacak.Ukrayna ‘Güney-Doğu’ Koordine Konseyi üyesi Yuriy Apuhtin, Harkiv’de federallik konulu...

Google Haberlere Abone ol
Harkiv, yarınki referanduma katılmayacak

Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yapılacak federallik referandumuna, Harkiv Bölgesi katılmayacak.

Ukrayna ‘Güney-Doğu’ Koordine Konseyi üyesi Yuriy Apuhtin, Harkiv’de federallik konulu referandumun yapılmayacağını açıkladı.

Yuriy Apuhtin, “Bizler Harkiv’de referandum gitmeye hazır değiliz. Harkiv, Donetsk ve Lugansk için ortak sorunlar üzerine fikir ayrılığı yaşadık. Bundan dolayı, 11 Mayıs’ta referandum yapmama karar aldık.” dedi.

Apuhtin, konuya ilişkin daha önceki açıklamalarında; 11 Mayıs tarihinde Lugansk ve Donetsk Bölgeleri ile aynı zamanda Harkiv’de de referanduma gitmeye niyetli olduğunu ifade etmişti.

Yarın şehrin caddeleri ve meydanlarında yapılacak referandumla; Ukrayna’nın federal yapı sorunu, güney ve doğu bölgelerde özerklik oluşturulması, Rusçaya devlet dili statüsünün verilmesi gibi soruların cevap bulması bekleniyor.

Öte yandan bölücülükle suçlanan, Apuhtin geçtiğimiz hafta mahkeme kararı ile gözaltına alınmıştı. Dün ise eylemci Apuhtin kefalet ile serbest bırakılmıştı.

Son günlerde serbest bırakılan güneydoğu bölgesindeki eylemciler arasında Donbas’ın ‘halk valisi’ Pavel Gubarev, Rusya yanlısı eylemcilerin Harkiv lideri Konstantin Dolgov, Halkın Vali Yardımcısı İgor Perepeçayenko bulunuyor. CİHAN

Yorumlar