Hamburg’daki gerginlik ‘tehlikeli bölge' ilanına rağmen tırmanıyor

Almanya'nın Hamburg şehrinde geçtiğimiz ay Rote Flora Kültür Merkezi’nin kapatılacak olmasıyla ilgili sol grup ile polis arasında başlayan gerginlik, ‘tehlikeli bölge’ ilanına rağmen devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg’daki gerginlik ‘tehlikeli bölge' ilanına rağmen tırmanıyor

Almanya'nın Hamburg şehrinde geçtiğimiz ay Rote Flora Kültür Merkezi’nin kapatılacak olmasıyla ilgili sol grup ile polis arasında başlayan gerginlik, ‘tehlikeli bölge’ ilanına rağmen devam ediyor. Polis, bu bölgelerde şüpheli gördüğü herkese kimlik sorup arama yaparken, solcular facebook gibi sosyal medya üzerinden irtibata geçerek tehlikeli bölgelerde toplanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Hamburg’un Schanzen semtinde 25 yıldır solcuların işgali altında bulunan Rote Flora adlı Kültür Merkezi’nin kapatılacak olması nedeniyle polis ile sol aktivistler arasında başlayan gerginlik giderek artıyor. Olaylar Rote Flora’nın kapatılmasını protesto etmek üzere toplanan 7 binden fazla kişinin polisle çatışmasıyla başlamış ve çıkan olaylarda 500’e yakın gösterici ve 120 polis yaralanmıştı.

Bu olayın hemen ardından bu kez St.Pauli semtinde bulunan Davidwache polis karakoluna yapılan saldırıda biri ağır olmak üzere üç polis yaralanmıştı. Bu olayların ardından geçtiğimiz hafta en fazla olayın çıktığı Altona, St.Pauli ve Rota Flora’nın bulunduğu Schanzen semtleri ve arasındaki bölgeler tehlikeli bölge ilan edildi.

Polis, 4 Ocak Cumartesi gününde itibaren bu semtlerde ve bölgelerde şüpheli gördüğü kişilere kimlik sorup arama yapmaya başladı. İlk gün bu semtlerde şüpheli bulunan 60 kişi uzaklaştırılırken, iki kişiye de bu semtlere girmeme cezası verildi. Bazı şahısların üzerinde ise maske ve benzeri suç aletleri bulundu.

Pazar akşamı yapılan kontroller esnasında da Schanzen- St Pauli semtleri arasında bulunan bir bölgede 300 kişi izinsiz olarak toplandı. Solcular facebook gibi sosyal medya üzerinden irtibata geçerek tehlikeli bölgelerde toplanmaya devam ediyor. Polisin kimlik kontrolü yaptığı bu kişilerden 50’si bölgeden uzaklaştırılırken, 54 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Polis ile solcu göstericiler bu bölgelerde zaman zaman köşe kapmaca oynuyor. Denetimlerin ne kadar süreceği konusunda henüz bilgi veremeyeceklerini kaydeden Hamburg Emniyet Müdürlüğünden bir yetkili denetimler için günlük karar alındığını belirtti.

SİYASİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Gelişmeler siyasi partileri ikiye böldü. Hamburg‘da tek başına iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ana muhalefet partisi Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) polisin denetimlerini savundu. Her iki parti de olayların çıktığı semtlerin tehlikeli bölge ilan edilmesinin ve yapılan denetimlerin polisin korunmasına yardımcı olacağını belirtti.

Yeşiller İçişleri Konuları Sözcüsü Antje Möller ise polisin tehlikeli bölge ilan ederek insanları habersiz araması ve eşyalarını karıştırmasının binlerce insanın hareket özgürlüğünü kısıtladığını kaydetti. Sol Parti’den yapılan açıklamada da tehlikeli bölge ilan etmenin hukuki olup olmadığını araştıracaklarını, gerekirse dava açacaklarını duyurdu.

Hür Demokrat Parti tarafından yapılan açıklamalarda ise henüz tehlikeli bölge oluşturmak için risk bulunmadığına işaret edilerek, bunun iyi bir araştırma gerektiği dile getirildi.

DENETİMLER BAZI VATANDAŞLARI RAHATSIZ EDİYOR

Polis her ne kadar tehlikeli bölge ilan edilen semtlerde yaşayanların denetimlerden muaf olduğunu belirtse de bazı semt sakinleri denetimlerden şikayetçi. Bir bölge sakini, tehlikeli bölgelerin giriş ve çıkışlarında herhangi bir uyarı levhası bulunmadığını belirterek, bu bölgeye yürüyerek, toplu taşıtla, araçla, tramvayla hatta deniz yolu ile girilebileceğini ve hiç habersiz denetime maruz kalınabileceğini söyledi. CİHAN

Yorumlar