Hamburg'da tehlikeli bölge uygulaması tansiyonu düşürmedi

Almanya'nın Hamburg şehrinde iki hafta önce polisle Rote Flora adlı kültür merkezini işgal eden sol gruplarla yaşanan çatışmadan sonra ‘tehlikeli bölge’ ilan edilmesi gerginliği düşürmedi.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg'da tehlikeli bölge uygulaması tansiyonu düşürmedi

Almanya'nın Hamburg şehrinde iki hafta önce polisle Rote Flora adlı kültür merkezini işgal eden sol gruplarla yaşanan çatışmadan sonra ‘tehlikeli bölge’ ilan edilmesi gerginliği düşürmedi. İçişleri Bakanı Michael Neumann polisin tutumunu savunurken, Polis Sendikası da karakol saldırısının aydınlatılması için vereceği ödülü 10 bin Euro’ya çıkardı.

Hamburg’da polis ile sol gruplar arasında 1989 yılından beri işgal altında bulunan Rote Flora adlı kültür merkezini kapatma girişimleri sebebiyle çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Özellikle akşam ve gece saatleri için sosyal medya üzerinden organize olan bir düzine grup izinsiz gösteri ve eylem için toplanıyor. Polis aldığı önlemlerle bu zamana kadar izinsiz gösteriye izin vermeyerek grupları dağıtmayı başardı.

Geçtiğimiz ay 120’si polis 500’ü gösterici 600’den fazla kişinin yaralandığı çatışmalar üzerine ilk kez toplanan Hamburg Eyalet Meclisi İçişleri Komisyonu’nda konuşan İçişleri Bakanı Michael Neumann, polise her konuda destek verdiklerini söyledi.Neumann, “Birçoğumuz için şiddetin bu şekilde tırmanması kabul edilemez.” dedi.

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) Hamburg Eyalet Milletvekili ve İçişleri Konuları Sözcüsü Kai Voet van Vormizeele ise çok nadir olarak görüşlerine katıldığı içişleri bakanının konuşmasını bu kez tümüyle onayladığını söyledi. Yeşiller, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti ise ‘tehlikeli bölge’ uygulamasına karşı olduklarını tekrarladı.

Geçtiğimiz ay yapılan protesto yürüyüşüne yönelik müdahaleyi savunan bir polis müdürü ise “Orada her an şiddet çıkaracak kişiler vardı.” şeklinde konuştu. Yürüyüş sırasında çıkan çatışmaların video görüntülerini komisyon üyelerine sunan emniyet görevlisi çıkan çatışmalarda 500 kişinin yaralandığına dair kendilerine bilgi gelmediğini ifade etti. Görevli, “Bize gelen rakamlara göre iki yaralı var.” dedi.

POLİS SENDİKASI ÖDÜLÜ 10 BİN EURO’YA ÇIKARDI

Bu arada üç semtin ‘tehlikeli bölge’ ilan edilmesine sebep olan faktörlerden biri olarak gösterilen Davidwache karakol saldırısıyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. NDR televizyonunun haberine göre Hamburglu Andreas Beuth isimli bir avukat ismini açıklamadığı bir görgü şahidinin ifadesine dayanarak ne polis memurlarına ne de karakola şişe ya da taşla saldırılmadığını ileri sürdü. Polisin yanlış bilgi verdiğini iddia eden Beuth, bunun daha fazla kadro açılması ve polis maaşlarının iyileştirilmesi için yapılmış olabileceğini savundu.

Polis sendikası ise karakol saldırısının aydınlatılması için daha önce 8 bin Euro olarak açıkladığı ödülü 10 bin Euro’ya çıkardı.

6 AY İÇİNDE ÜÇ GERGİNLİK

Hamburg’da son 6 ay içinde polis ile farklı gruplar arasında üç gerginlik yaşandı. İlk gerginlik geçtiğimiz Ramazan ayında iftar sonrası dışarıda bulunan Türk gençlerine gereksiz yere kimlik kontrolü yapılması sonucu meydana gelirken, ikincisi İtalya’nın Lampedusa limanından Hamburg’a gelen mültecilerin sokakta kimlik kontrolüne tabi tutulmasıyla vuku buldu. Son olarak geçtiğimiz yıl 20 Aralık’ta başlayan ve hala devam eden çatışmalar 1989 yılından beri aşırı solcuların işgali altında bulunan Rote Flora kültür merkezini kapatma girişimi üzerine başladı.
CİHAN

Yorumlar