Hamburg'da 'dış bağlantılı en büyük aşırı örgüt' PKK

Almanya'nın Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2013 raporları açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg'da 'dış bağlantılı en büyük aşırı örgüt' PKK

Almanya'nın Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2013 raporları açıklandı. Rapora göre Hamburg’da aşırı solcuların karıştığı olaylar iki katına çıkarken, aşırı sağcı eylemler geriledi. PKK ise 600 taraftarı ile en büyük, en aktif dış bağlantılı aşırı örgüt olarak kayıtlara geçti. Schleswig Holstein’de ise şu anda tehlikeli aşırı örgüt olmadığı, ancak sayıları giderek artan Selefilere karşı uyanık olunması gerektiği rapor edildi.

Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann ve Hamburg Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Dr. Manfred Murck’un açıkladığı raporda eyalette şiddet olaylarında artış yaşandığı, özellikle aşırı sol çevrelerdeki şiddet eylemlerinin en az iki kat arttığı yer aldı. Raporda aşırı sağcı olaylarda hafif gerileme yaşandığı kaydedilirken, bölücü terör örgütü PKK’nın 600 taraftarı ile dış bağlantılı en büyük ve en güçlü organizasyon olduğuna yer verildi.

Hamburg’da olayların artmasında aşırı sol grupların geçtiğimiz yıl 21 Aralık tarihinde Rota Flora adlı kültür merkezinin kapatılacak olmasını protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdiği sırada polis ile çıkan çatışmanın etkili olması gösterildi. Yürüyüşe Hamburg dışından da büyük oranda destek verilmişti. Rapordaki bilgileri değerlendiren Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann, “Aşırı sağcılık, İslamcılık, aşırı solculuk ve demokrasiye karşı olan herkese karşı keskin bir rüzgar esecek.” dedi.

İnsan onuru, eşitlik, düşünce ve ifade özgürlüğü ve çeşitliliğin demokrasinin temellerini oluşturduğunu ve hiçbir zaman tartışılmaz olduğunu söyleyen bakan,“Kural şudur: aşırılık için sıfır tolerans.” ifadelerini kullandı. Aralık ayında olayların artmasını istisnai bir durum olarak değerlendiren Anyasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Manfred Murckise Hamburg’daki bin 120 aşırı solcudan 620’sinin şiddet eğilimli olduğunu belirtti. Aşırı sağcı bağlantılı olaylarda gerileme olduğunu kaydeden Murck, bir önceki yıl sayısı 396’yı bulan olayların 360’ya, 38 olarak kayıtlara geçen aşırı sağcı şiddet eyleminin ise 32’ye düştüğünü dile getirdi.

Schleswig Holstein İçişleri Bakanı Andreas Breitner ise eyalette güvenlik durumunun istikrarlı olduğunu belirtti. İç güvenlik için tehlike oluşturan grupların başında Selefileri sayan bakan, bir önceki yıl 200 olan olay sayısının 210’a çıktığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar