'Halepçe Soykırım Anıtı' Lahey Adalet Divanı karşısında açıldı

'Halepçe Soykırım Anıtı' Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Adalet Divanı karşısında törenle açıldı. Bundan tam 28 yıl önce 16 Mart 1988 yılında Halepçe'de Saddam Hüseyin yönetimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda hayatlarını...

Google Haberlere Abone ol
'Halepçe Soykırım Anıtı' Lahey Adalet Divanı karşısında açıldı

'Halepçe Soykırım Anıtı' Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Adalet Divanı karşısında törenle açıldı.

Bundan tam 28 yıl önce 16 Mart 1988 yılında Halepçe'de Saddam Hüseyin yönetimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda hayatlarını kaybedenlerin için yapılan "Halepçe Soykırımı Anıtı" açılışına katılım yüksek oldu.

"Sessiz Tanık" fotoğraf sahibi gazeteci Ramazan Öztürk'ün katliamda çektiği fotoğrafın bronz anıtı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nin (OPCW) bahçesinde açıldı. "Halepçe Soykırımı Anıtı" açılış törenine Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Lahey Belediye Başkanı Jozias Van Aartsen, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ile Iraklı diplomat ve siyasetçiler ve Hollanda'da yaşayan çok sayıda Irak kökenli kişi katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, insanlık için bir utanç olan Halepçe Katliamı benzeri olayların bir daha yaşanmaması gerektiğine dikkat çekti.

HALEPÇE KATLİAMINI DÜNYAYA TANITAN FOTOĞRAF

16 Mart 1988 yılında Halepçe'deki kimyasal saldırıda hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarını çekerek katliamı dünyaya duyuran gazeteci Ramazan Öztürk ise "Bu fotoğraf Halepçe'deki soykırımı en iyi anlatan fotoğraf oldu. Bana uluslararası dalda çok sayıda ödülde getirdi. Keşke Halepçe'de böyle bir katliam olmasaydı da başka fotoğraflar çekseydim ama o katliam oldu. Bundan ders çıkarılması, unutulmaması lazım. Onun için heykelin açılması çok önemli." dedi.

Saddam Hüseyin'in emriyle Irak ordusuna ait uçakların, 16 Mart 1988'de kimyasal gaz bombaları attığı Halepçe'de çoğu kadın ve çocuk 5 bin kişi hayatını kaybetmiş, 7 bini aşkın kişi yaralanmıştı. CİHAN

Yorumlar