Halepçe kurbanları, Erbil’deki Işık Üniversitesi’nde anıldı

Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi döneminde yaşanan Halepçe katliamının 26. yıldönümü yaklaşırken, Erbil'de faaliyet gösteren Işık Üniversitesi öğrencileri anlamlı bir anma programı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Halepçe kurbanları, Erbil’deki Işık Üniversitesi’nde anıldı

Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi döneminde yaşanan Halepçe katliamının 26. yıldönümü yaklaşırken, Erbil'de faaliyet gösteren Işık Üniversitesi öğrencileri anlamlı bir anma programı düzenledi. Bölgesel yönetimden çok sayıda yetkilinin katıldığı törende salonu dolduran binlerce insan duygu dolu anlar yaşadı.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlarken, yapılan konuşmalarda Halepçe katliamının ortaya çıkardığı ağır bilanço anlatıldı.

Halepçe katliamından sağ kurtulan ve çok sayıda yakını gözleri önünde şehit olan Ümid Hama Ali Raşid, programı düzenleyenlere teşekkür etti. Ümid Hama Ali Raşid, “Bu değerli ve onurlu töreni düzenledikleri için ben, öğrencileri canı gönülden tebrik ediyorum. Yeni nesiller için bu törenler yaşanılan zorlukları ve acıları unutturmayacak ve bugünlerin kıymeti anlatacak.” dedi.

Şehitler ve Enfal İşleri Bakanı Aram Ahmed ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu tür törenler bütün herkese örnek olmalı. Ayrıca bu törenler bu tür insanlık dramlarının hatırlanmasına sağlayacaktır. Bu tür törenler üniversitelerden halkın içine yayılarak devam etmeli.” ifadelerini kullandı.

Bölgesel Kürt Hükümeti sözcüsü Sefin Dizayi ise programı yapanları tebrik ederek, bir daha bu acıların yaşanmamasını dilediğini kaydetti.

Işık Üniversitesi yetkilisi Ümid Aruzeri de öğrencilerine bütün imkanlarıyla bu tören için destek olduklarını söyledi.

16 Mart 1988’de Halepçe'de dünyanın en büyük katliamlarından biri yaşandı. Saddam Hüseyin, Enfal operasyonu kapsamında kimyasal gazla Halepçe’yi vurdu. Çoğu çocuk ve kadın 5 bin insanın şehit olduğu katliamda 10 bin insan da yaralandı. Bugüne kadar binlerce insan gazın etkisi ile ya öldü ya da sakat kaldı. CİHAN

Yorumlar