GYV Kadın Platformu BM'de Afgan kız çocuklarının eğitimini tartıştı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kadın Platformu, Birleşmiş Milletler (BM) "Kadının Statüsü Komisyonu" kapsamında New York’ta önemli bir organizasyona imza attı.

Google Haberlere Abone ol
GYV Kadın Platformu BM'de Afgan kız çocuklarının eğitimini tartıştı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kadın Platformu, Birleşmiş Milletler (BM) "Kadının Statüsü Komisyonu" kapsamında New York’ta önemli bir organizasyona imza attı. Peace Islands Institute (PII) ve Afganistan BM Daimi Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlenen panelde, Afganistan’daki kız çocuklarının eğitimi masaya yatırıldı.

GYV, bu yıl 58.si düzenlenen “Kadınların Statüsü Komisyonu”na Türkiye’den katılan tek sivil toplum kuruluşu oldu. BM Merkezi’nde bulunan Dag Hammarskjöld Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Afganistan’da Kız Çocuklarının Eğitimi: Başarılar ve Güçlükler” başlıklı panelin moderatörlüğünü BM Reuters eski muhabiri Irwin Arieff yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Afganistan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Dr. Zahir Tanin, Hizmet Hareketi’ne Afganistan’daki kız çocuklarının eğitimine bulunduğu katkıdan dolayı teşekkür etti. Kız çocuklarının eğitiminin istikrarlı, barış dolu ve gelişen bir Afganistan için çok önemli olduğuna değinen Dr. Tanin, “Kız çocuklarının eğitimi şu anda Afgan hükümetinin en öncelikli konularından biri. 12 yıldır bu konuda çok önemli adımlar atılıyor. 90’lı yılların karanlığından kurtuluyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRK OKULLARI AFGANİSTANDA “KALİTELİ EĞİTİM” TALEBİNİ KARŞILIYOR

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Semiha Topal ise Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan-Türk Okulları’nda yaptığı saha araştırmasıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Topal, Kabil ve Kandahar’da yürütülen “Afgan-Türk Kolejleri ve Afganistan’daki Kız Çocuklarının Eğitimine Etkisi” isimli araştırma sonucunda, Afgan-Türk Okulları’nın Afganistan’da büyük bir ihtiyaç olan ‘kaliteli eğitim’ talebini karşıladığını gördüğünü belirtti.

Topal, “Herkesin ortak görüşü okullarda kaliteli eğitim verilmesi. Velilerde, çocukların bu okullardan mezun olduktan sonra onları iyi bir gelecek bekliyor düşüncesi var. Özellikle savaş yıllarında Afganistan’da eğitim veren kurumların olması onları çok mutlu etti. Okullar, Afganistan’da çok iyi biliniyor. Milli Eğitim Bakanlığı her vilayette bir Türk okulunun olmasını istiyor.”şeklinde anlattı.

Panelde söz alan GYV Başkan Yardımcısı Hüseyin Hurmalı, 2012 yılında GYV’nin BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde genel danışmanlık statüsünü alarak Türkiye’de bir ilke imza attığını belirtti. BM’de daha önce de etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Hurmalı, sürdürülebilir barış için eğitimin şart olduğunu söyledi. Hurmalı ayrıca, GYV’nin sponsorluğunu üstlendiği saha çalışmasının Afgan-Türk kolejlerinin ülkedeki kız çocuklarının eğitimine olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Afganistan’da özellikle son yıllarda eğitim konusunda gelinen noktaya dikkat çeken BM İsveç Daimi Temsilcisi Marten Grunditz ise ülkede okula giden çocuk sayısı “son 12 yıl içerisinde 1 milyondan 7 milyona; son iki yıl içerisinde ise 10 milyona yükselmiştir. Bu tarihi bir başarıdır.” diye konuştu.

Afganistan Kadın İlişkileri Derneği Direktörü Hasina Safi, son zamanlarda ülkelerinde okuyan kız çocuklarının sayısında ciddi bir artış olduğunu; ancak güvenlik sebebiyle eğitimlerine devam edemediklerini dile getirdi. Afgan-Türk okullarının ülkenin en iyi eğitim veren kurumları arasında olduğunu belirten Safi, okulların çok iyi bir iş yaptığını söyledi. Safi, Türk okullarındaki çocukların çok zeki ve yetenekli öğrenciler olduğuna dikkat çekti.






CİHAN

Yorumlar