Günlüğü 1 Dolara Çalışıyorlar

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan’daki bir milyon Suriyeli mültecinin günlük 1 dolar ile hayata tutunmaya çalıştığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Günlüğü 1 Dolara Çalışıyorlar

BM, Suriyeli mülteciler için yardım sözü veren ülkelerin bugüne kadar vaad ettikleri yardımın yalnızca yüzde 14’ünü ödediğine dikkat çekti.

Perşembe günü Lübnan’ın kuzeyinde bulunan Tripoli de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bu ülkede mülteci sayısının bir milyonu geçtiğini kaydetti. Her geçen dakika yeni mülteci kaydı yaptıklarını belirten BMMYK, insanların günlük karınlarını doyurabilme çabasında olduklarını bildirdi. Lübnan’a sığınan Suriyeli mülteci Meryem Abdulkader’de bir milyon Suriyeli mülteciden birisi ve yattığı hastanede BM yetkililerine, ‘‘Şuan tek kaygım dört çocuğumun karnını doyurabilmek’’ ifadelerini kullandı.

İki yıl önce Humus’taki evini terk etmek zorunda kaldığını belirten acılı anne, BM yetkililerine ailesi ile birlikte şimdi Tripoli’de terk edilmiş bir evde yaşadıklarını anlattı. BM’nin kendilerin Lübnan’a sığındıkları ilk bir yıl süresince aylık fert başına 30 dolarlık yemek kuponu yardımında bulunduğunu belirten Abdulkader, ancak bu desteğin de geçtiğimiz sonbaharda kesildiğini dile getirdi. Çocuklarını doyurmakta yaşadığı sıkıntıların giderek arttığını belirten sıkıntılı anne, ‘‘Her geçen gün sorunumuz arttı. Çocuklarım zayıfladı ve hastalıktan kurutulamaz oldular’’ dedi.

Tripoli’deki hastanede BM temsilcileri ile görüşen Abdulkader, ‘‘Evlatlarımın hergün açlıktan kıvranmalarını görmeye tahammülüm kalmadı’’ diye yakındı. BM yetkilileri, Abdulkader’in Tripoli’deki hastanede yattığını ve doktorların talihsiz annenin vücudunda yüzde 70 oranında yanık bulunduğunu rapor ettiklerini söyledi.

BM, mülteci akınının devam etmesi nedeniyle eski mültecilere yapılan yardımları aşamalı olarak kesiyor. BMMYK kayıtlarına göre bugün Lübnan’daki mültecilerin yüzde 30’unun yemek ve maddi yardımı kestidiği görülüyor. Matematiksel ifade ile Lübnan’da 300 bin mülteci herhangi bir yardım almadan hayata tutunmaya çalışıyor.

"YARDIM ALAMAYINCA KENDİSİNİ YAKTI"

Abdulkader’de 300 bin mülteci içinden yalnızca birisi. Dört defa BMMYK ofisine giderek ailesi için yardım istediğini belirten acılı anne, beşinci defa denemesinde de başarısız olunca 1 dolar 25 centlik aldığı benzini üzerine dökerek hayatına sonvermeye çalıştığını söyledi. Talihsiz kadının kendini yaktığını farkeden BM görevlileri olaya müdahale ederek hemen hastaneye kaldırmış. Abdulkader, bugün camekanların ardında tutulduğu özel bölmeden BM yetkililerine ‘‘Yaşamak istemiyordum’’ diye yakınıyor.

Geçtiğimiz aylarda Kuveyt’e yapılan Suriyeli mültecilere yardım zirvesinde 2014 için ülkelerin verdiği yardım sözünün bugüne kadar ancak yüzde 14’ü yerine getirilmiş durumda. Bu yılın ilk üç ayı için BM’nin Lübnan’daki Suriyeli mültecilere yardımı 1.7 milyar dolar kesintiye uğradığı belirtildi. Öte yandan her geçen bir dakika da BMMYK ofisine yeni bir Suriyeli mülteci kayıt yaptırıyor.

BMMYK’nın Lübnan temsilcisi Ninette Kelley, Suriye’de son zamanlarda çatışmaların biraz durulduğunu belirtterek, ‘‘Bugünlerde daha fazla mültecinin sınırı aşarak gelmelerini bekliyoruz. Ve burada bizlerde çaresizlik içinde arttan mülteci sayısını kayıt ediyoruz’’ diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Suriyeli mültecilerin her birinin yaşadığı ayrı bir dram olduğunu belirten Kelley, ‘‘Hangisinin yüzüne baksanız acı ve hüzünün yerleştiğini görürsünüz. Bu Suriye krizinin resmidir işte’’ dedi.

"AMOS: MİLLETİN GELECEĞİ RİSK ALTINDA"

Cuma günü Lübnan’daki temaslarını tamamlayarak ayrılan BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yarısının çocuk olduğunu ifade etti.

Mülteci sorunun Lübnan ekonomisi, siyaseti ve sosyal hayatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten Amos, ‘‘Lübnan hükümetine ve buradaki insanlara daha fazla yardım yapmak zorundayız ki, sağlık, eğitim, temiz su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilsinler’’ diye konuştu.

Mülteci kamplarında aileleri ziyaret ettiğini hatırlatan Amos, ‘‘Birçok ebeveyn çocuğunu okula gönderebilecek maddi güce sahip değil. Milletin geleceği risk altında’’ açıklamasında bulundu.
 

Yorumlar