Güney Sudan’da taraflar barış masasına oturdu, çatışmalar devam ediyor

Güney Sudan’da iç çatışmalar bütün hızıyla devam ederken, taraflar barış görüşmeleri için Afrilka Birliği'nin (AU) merkezi Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'da lüks bir otelde masaya oturdu.

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan’da taraflar barış masasına oturdu, çatışmalar devam ediyor

Güney Sudan’da iç çatışmalar bütün hızıyla devam ederken, taraflar barış görüşmeleri için Afrilka Birliği'nin (AU) merkezi Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'da lüks bir otelde masaya oturdu. Ordu’dan yapılan en son açıklamada, Bor şehri ile Unity eyaletinin bazı bölgelerinde silahların susmadığı belirtildi.

Yardım kuruluşları, tekrar isyancıların eline geçen Bor’dan kaçan yaklaşık 75 bin kişinin Nil Nehri’nin kıyısındaki Awerial Mülteci Kampı’na sığındığını, siviller için durumun her geçen gün kötüye gittiğini bildirdi.

Bölgede bulunan sağlık kuruluşlarından MSF basına yaptığı açıklamada, "İçme suyu yok. Kuyular yetersiz. Halk Nil’in çamurlu sularını içiyor. Tuvalet yok. Salgın hastalıklar başgösteriyor." ifadelerini kullandı. Yiyecek stoklarının tükenmek üzere olduğu, çadır olmadığı için insanların ağaç altında yaşadıkları ifade edildi.

Bor şehrinden kaçan Rahip Ruben Akurdit Ngong, "Şehirde cesetler her yerde. Kokudan burnunuzu kapatarak yürüyorsunuz." dedi.

Başkent Juba’ya 200 kilometre mesafedeki Bor, son iki haftada 3 defa el değiştirdi. Aynı zamanda Unity eyaletinin batı Mayom ile kuzeyindeki petrol yataklarının bulunduğu bölgede de çatışmaların devam ettiği iddia edildi.

Geçtiğimiz hafta Doğu Afrika liderlerinin arabulucuğunda tek taraflı ateşkes ilan eden Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, çatışmaların devam etmesi üzerine dün Unity ve Jonglei eyaletlerinde olağanüstü hal ilan etti.

2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'da, Kiir’in geçtiğimiz Temmuz’da görevden aldığı yardımcısı Riek Machar’ın başarısız darbe girişimi ile iç savaş başladı. Zengin petrol yataklarına sahip ülkede Kiir’in mensup olduğu Dinka ile Machar’ın Nuer kabileleri arasında etnik çatışmaların yayılmasından endişe ediliyor.

Bugün başlaması beklenen görüşmeler öncesi Kiir, Machar ile iktidarını paylaşmayı reddetti. Kiir ayrıca, darbe ile tutuklattığı Machar yanlısı siyasileri serbet bırakmaya yanaşmıyor.

Güney Sudan'da darbe girişiminin ardından en az bin kişi hayatını kaybederken, 200 bine yakın sivil göç etti. CİHAN

Yorumlar