Güney Sudan’da isyancılar önemli şehirlere saldırıyor

Güney Sudan’da isyancıların şafak vaktiyle beraber önemli şehirlere saldırdıkları bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan’da isyancılar önemli şehirlere saldırıyor

Güney Sudan’da isyancıların şafak vaktiyle beraber önemli şehirlere saldırdıkları bildirildi.Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, şiddetli çatışmaların BM üssüne yakın mesafede devam ettiği belirtildi.

Güney Sudan ordu sözcüsü de , ateşkese rağmen büyük bir çatışmanın başladığını söyledi.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Doğu Afrika liderlerinin arabuluculuğunda Cuma günü tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Salva Kiir’in geçtiğimiz Temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar, iki hafta önce başarısız bir darbe girişiminde bulunmuş, ancak yanına aldığı askerlerle hükümete karşı yaklaşık 10 eyalette iç savaş başlatmıştı.

Güney Sudan hükümeti şu ana kadar isyancıları sadece Bor şehrinden çıkarmış olsa da, son gelen bilgilere göre şehit tekrar Machar’ın kontrolüne girmek üzere.

BM, Machar’a bağlı askerlerin yanında, derilerine sürdükleri beyaz küllerden dolayı “Beyaz Ordu” olarak bilinen yaklaşık 25 bin gencin saldırılarından duyduğu endişeyi dile getirmişti. 1991 ve en son 2012’de katliam yapan Beyaz Ordu’ya bağlı askeri eğitimden geçmemiş gençler, Bor sokaklarında ellerinde pala ve sopalarla hükümeti tehdit etmişti.

Bor Belediye Başkanı Nhial Majak Nhial bu sabah yaptığı açıklamada, “Şu anda şehrin dışında isyancılarla savaşıyoruz.” dedi.

Güney Sudan’da çatışmalar devam ederken, dün açıklama yapan Uganda lideri Yoweri Museveni, “Riek Machar ateşkese uymazsa Doğu Afrika ülkeleri olarak Güney Sudan’da Machar’ı yenilgiye uğratmaya kadar verdik” demişti.

2011’de bağımsızlığını kazanan zengin petrol yataklarına sahip dünyanın en yeni ülkesinde, BM Güvenlik Konseyi kararı ile Barış Gücü sayısı 12 bin 500’e çıkarıldı. Ülkede 2 haftadır en az bin kişi hayatını kaybetti, 130 bin sivilde göç etti.

CİHAN

Yorumlar